Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Adóguru

2017. Augusztus 15. 12:20, kedd

Ausztriai munkavállalók figyelmébe az évközi szabadságokról!

Ausztriai munkavállalók figyelmébe az évközi szabadságokról!

Mennyi fizetett szabadság jár, ha Ausztriában dolgozom? Mikortól kapok szabadságot?

Ha még nem tudod pontosan mennyi fizetett szabadság jár az idei évre, és mikortól tarthatsz rá jogosan igényt akkor érdemes velünk tartanod.

Ausztriában egy adott évben összesen öt hét fizetett szabadság jár.

Amennyiben hatnapos munkarendben dolgozol ez évente 30 napot jelent, öt napos munkarendnél 25 napot.

Azonban a fizetett szabadság mindig időarányosan jár, így a 7.hónap kezdetével vagy jogosult a teljes szabadság igénybevételére.

Az első 6 hónapban így gyarapszik a szabadságod:

2 hét elteltével 1 munkanap
1 hónap elteltével 2 munkanap
2, 5 hónap elteltével 5 munkanap
A második évtől számítva pedig már év elejétől jár a teljes szabadság.

Mi történik az év közben fel nem használt szabadságommal?

Ha év közben nem vetted igénybe a teljes rendelkezésre álló szabadságod, akkor a következő két évben lehetőséged van az igénybevételére visszamenőlegesen.

Pl.: 2016-ban összesen csak két hét szabadságot vettél ki, és 2017-ben három hét szabadságot veszel ki, akkor a 2016 évi szabadságod használod fel és a 2017 évi szabadságod még teljes egészében megmaradt.

Mikor mehetsz fizetett szabadságra, akkor amikor Te szeretnél?

Sajnos nem akkor mész szabadságra amikor Te akarod.

A munkáltatóddal minden esetben egyeztetned kell mikortól-meddig szeretnél szabadságot kivenni. Ha a szabadságot engedélyezte a munkáltatód, akkor már nem vonhatja vissza!

Egyetlen esetben tekinthet el a munkáltatód a megállapodott szabadság kivételétől, amikor működési vészhelyzet áll fenn a cégnél, amelynek többnyire gazdasági oka van. Ilyenkor a munkáltatódnak át kell vállalnia a foglalási és lemondási díjjal kapcsolatos költségeidet.

Hasznos tanács: Írásban állapodj meg a szabadság idejéről, így mindig gondtalanul tervezheted és élvezheted a megérdemelt pihenőnapokat.

Elküldhet a munkaadód szabadságra?

Nem. A fizetett szabadságról történő megállapodás mindig kölcsönösen történik, így a főnököd nem küldhet el kényszerszabadságra.

Fizetett szabadság alatt, lehetsz készenléti állapotban? Elérhetnek telefonon?

A fizetett szabadság alatt nem kell „készenléti állapotban” lenned. A szabadság azért jár, hogy feltudj töltődni és kipihend magad, így jogod van elutasítani az erre vonatkozó kéréseket.

A munkaadóm megválthatja pénzben a fizetett szabadságom?

Ausztriában TILOS a szabadság helyett pénzben megegyezni, amíg munkaviszonyban állsz! Kivétel, csak abban az esetben van, ha kilépsz a munkából vagy felmondanak, ilyenkor a fel nem használt szabadságot ki kell fizetni.

További hasznos tudnivalók a témában:https://adoguruat.com/blog/ausztriai-munkavallalok-figyelmebe-az-evkozi-fizetett-szabadasagokrol/

A.G.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Március 25. 07:47, vasárnap | Adóguru

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 26. 15:25, péntek | Adóguru

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.