Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | KonyhaCoolTúra

2012. Október 26. 17:13, péntek

Hogyan vidítsuk fel a gyereket... avagy a palacsintasütés pozitív hatásai

Hogyan vidítsuk fel a gyereket... avagy a palacsintasütés pozitív hatásai

Hogy miért ez lett a címe a blogbejegyzésemnek? Az ok roppant egyszerű! Egyetlen kis(nagy)fiam ma felettébb lehangoltan érkezett haza a suliból, tudván, ez nem olyan péntek mint a többi, hisz holnap még iskola!

Hogy miért ez lett a címe a blogbejegyzésemnek? Az ok roppant egyszerű! Egyetlen kis(nagy)fiam ma felettébb lehangoltan érkezett haza a suliból, tudván, ez nem olyan péntek mint a többi, hisz' holnap még iskola!
Iskola... Ezzel az egy szóval volt a gond és akkor még nem beszéltem a házi feladatról. Vígasztalhattam én, hogy: "már csak a holnap és egy hét szünet.." vagy hogy "biztos nem lesz olyan erős nap mint a többi..." ááá, semmi sem hatott. Csak nem akart nekiállni a kötelező olvasmánynak, sőt az írásbelinek sem, így tennem kellett valamit!

Mint valami külső sugallat, jött az ötlet: PALACSINTA
Intéztem egy nem túl hangos kérdést a fiam szobája felé: "süssek neked kakaós palacsintát?" Ajha, egy pillanat alatt felgyorsultak az események, széles mosoly a pofin és jött a válasz: "igeeeen!" :)

Na, gondoltam, nincs mese, ha már felajánlottam, meg kell sütnöm. De nem úgy mint eddig. Ugyanis már jó ideje egy fajta receptet használok a palacsintámhoz és már korábban gondolkodtam, valamit újítani kéne, hátha ráakadok egy használhatóra, ami majd nagyon fog ízleni a kis családomnak.

Így hát gyorsan körbenéztem a világhálón, milyen tippek jöhetnek szóba. Nagyon könnyen ráakadtam egy szuper receptre, amit most szeretnék megosztani veletek!

Palacsintatészta recept azoknak, akik a tejet és a cukrot semmi esetre sem szeretnék kihagyni a tésztából!

Hozzávalók:

- 1 liter tej
- 50 dkg finomliszt
- 6 tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- fél kiskanál só
- egy csomag vaníliás cukor
- 2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- 2 evőkanál olaj

A lisztet egy nagy tálba kimárjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Ráütjük a tojásokat és jól elkeverjük. A tejet fokozatosan adagoljuk a masszához mindig jó alaposan elkeverve. Miután az összes tejet hozzáadtuk a tésztánkhoz, tegyük hűtőbe pihenni fél órára, hogy a liszt alaposan magába szívja a nedvességet. A fél óra leteltével adjuk hozzá a szóda vagy ásványvizet (ettől lesz könnyebb a tésztánk). A két evőkanál olajat azért kell a tésztához adni, hogy ne ragadjon le. Még ha teflon serpenyőben készíted is előfordulhat hogy letapad, majd emiatt elszakad a tésztánk.

Én egy kisebb merőkanál segítségével adagoltam a serpenyőbe a tésztát, de ha esetleg az első adgot túl vastagnak találod, akkor még szódavízzel higíthatsz rajta!

És hogy milyen a jó palacsintatészta alaprecept? Mindenki döntse el maga, de kiindulásnak vagy akár összehasonlításnak a fenti épp megfelel. Nálam bevált, duplán is, mert miután véget ért a közös kakaós palacsinta evés a fiammal, örömmel és főleg kedvvel állt neki a házi feladatának! :)

Nekem megérte!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 02. 20:05, péntek | KonyhaCoolTúra

Krumplis pogácsa

A mai menü: gulyásleves. Már egy napja azon agyaltam mi a frászt találjak ki másodiknak a leves után... Húsos kaja szóba sem jöhetett, a túrós tésztát már unom, így jött az ötlet: krumplis pogácsa.

2012. Október 23. 12:06, kedd | KonyhaCoolTúra

Diós kókuszos habtekercs

Egyre jobban megbizonyosodom róla, hogy odavagyok a diós sütikért. Hát még ha kókusz is van a hozzávalók között… akkor aztán még tutibb a párosítás! :)

2012. Október 20. 21:01, szombat | KonyhaCoolTúra

Citromos muffin... és az a bizonyos sütőforma...

Azt mondják, a legjobb boldogsághormon növelő édesség a csokoládé. Persze nekem nem volt kedvem csak úgy kivenni egy darabkát a szekrényből és kényelmesen elmajszolni… többet akartam! Sütni!