Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Magánrendel-Ő

2016. Március 15. 12:46, kedd

Kell-e tanulni a gyerekekkel? Mennyit és hogyan csináljam?

Kell-e tanulni a gyerekekkel? Mennyit és hogyan csináljam?

Egész napos rohanás, munka, bevásárlás, takarítás, főzés másnapra, ház körüli teendők… és még a tanulás.

Gyakran hallom a rendelőmben: “és még tanulnunk kell”! Árulkodó mondat, ami királyi többesben fogalmazódik meg. Tanulnunk kell…Kinek kell tanulnia? szoktam ilyenkor kérdezni. Kié a feladat, és kinek kell megcsinálnia? Gyakran fordulnak hozzám ezzel a kérdéssel, egészen kisiskolás korú gyermekek szüleitől a gimnáziumi tanulókig.

Alapvető problémaként szokott jelentkezni, hogy harc van a tanulás körül. A szülő akarja, a gyermek meg nem. Egy idő után súlyos családi konfliktusok kiinduló pontjává válik a tanulási helyzet. Sokan számolnak be arról, hogy mikor eszükbe jut, hogy ma még TANULNUNK is kell, már összeugrik a gyomruk. Úgy érzik az otthonuk csatatérré vált, nincs nyugalom, előfordul, hogy a kisebb testvér is megszólal: "ugye ma nem kell tanulnotok"? “Már akkor is ideges leszek, ha meglátom, hogy a közelemben van.”-vallotta be sírva egy anyuka.
Szóval harc alakul ki, mintha elfelejtenénk, ki segít kinek. Úgy tűnik egy idő után, a gyermek tesz szívességet nekünk, ha odafigyel és tanul.

"Megengedhetem-e maganak, hogy nem tanulok vele, hanem olvasok"?-tette fel a kérdést egy kiemrült szülő. Sokszor merül fel bennünk a kérdés, hogy jó anya/ szülő vagyok-e, ha hagyom, hogy ne tanuljon, ne készüljön el a házifeladat, ha nem végez, ha rossz jegyet hoz?

Ha találsz a fentiekből magatokra illőt, gondold végig, rendezd a viszonyokat és tisztázzátok:

ÉN SEGÍTEK NEKED, te kéred a segítséget és a tanulás végén, köszönd is meg azt. Mondasd ki vele, hogy: Anya/Apa kérlek segíts! Amint harc alakulna, lépj vissza, mondd azt, hogy nem szükséges velem tanulnod-hisz ő kérte a segítséget-de amennyiben rosszabb jegyet hozol, mint amire képes vagy, annak következményei lesznek.

CSAK ABBAN SEGÍTS, amit egyedül nem tud megtanulni. Minden olyan kísérletét, mely elsősorban a saját energia-spórolásra utal, utasítsd el-küldd vissza tanulni. Egyébként szorítkozz a kikérdezésre, pontosításra.

A FELELŐSSÉG. A tanulmányaiért ő felel. A jegyet ő kapja és nem te. Nem MI tanulunk, hanem Ő tanul. Gondold csak végig! Ha elmennek helyetted dolgozni, te is elmész? A válasz egyértelmű. Nem. Minél többet dolgozol a gyermeked helyett, ő annál kevesebbet. Tedd fel magadnak a kérdést! Dolgozni is elmész majd helyette? A felelősség az övé, de kérhet segítséget!(lásd fent) A jó szülő, felelősséget tanít.

ELVÁRÁSOK és KÖVETKEZMÉNYEK.Tisztázzátok pontosan mit vársz tőle és mik a következmények. Fontos, csak olyan következményt jelölj ki, amit be is tartatsz.

TARSD BE!
Ne akard megkímélni a kudarcaitól, hibáitól, emlékezz, te is így tanultál! Ha már látod rajta, hogy zavarja, hogy rosszabbul teljesít, mint várta, vagy őszintén örül a jó eredményének;célt értél: sajátjának érzi, nem közösnek. Nem oszlik meg, sem a felelősség, sem a siker. Végre az ÖVÉ. És ez a siker legyen a TIÉD!

Ha kérdésed van keress facbook oldalamon, (Gyurasitsné Puska Hedvig), vagy írj a hedvigpuska@gmail.com címre.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Szeptember 27. 06:44, kedd | Magánrendel-Ő

A gyermek és a halál. Közeledik a Halottak Napja.

Közeledik a Halottak napja. Fogjuk kézen egymást, gyermekeinket és menjünk ki közösen a temetőbe, a szeretteinkhez. Látogassuk végig felmenőink sírjait, gyújtsunk mécsest és beszéljünk róluk, milyenek is voltak ők, hogy éltek-nevettek,

2016. Június 14. 20:04, kedd | Magánrendel-Ő

Miért baj ha a gyerek irányít? Folytatás...

Tudnod kell, NINCS JÓ szülő, csak ELÉG JÓ szülő van. Pont olyan, mint TE! Miért is mondj nemet? Mindenki jó szülő akar lenni, de ehhez nem az engedékenységen át vezet az út!

2016. Április 16. 16:44, szombat | Magánrendel-Ő

Miért baj ha a gyermek irányít?

Miért baj, ha a gyerek irányít? Ha én irányítok, én vagyok az erősebb. Ha én vagyok az erős, te vagy a gyenge. Ha te gyenge vagy, hogy bízzak benne, hogy képes vagy nekem segíteni, ha baj van?