Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Október 12. 16:18, hétfő

Mindenmentes maglisztes kenyér

Mindenmentes maglisztes kenyér

Gyöngy Anikó féle recept! :) Imádom! Már nagyon sokféle módon készítettem, de még egyszer sem sütöttem meg az eredeti, Anikó féle recept szerint. Itt van az Ő verziója..

Én pedig a következőképp készítettem..

Hozzávalók:

- 500 ml langyos víz
- 20 gr útifűmaghéj
- 1 púpos tk só
- csipet cukor
- 5 gr Dr. Oetker porélesztő
- 200 gr Naturbit hajdinaliszt
- 100 gr Naturbit barna rizsliszt
- 5 gr Bauck Hof aprószemű zabpehely
- 50 gr Mester kölesliszt
-1,5 ek kókuszolaj (itt kapható)

Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. (többször átkeverte) Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a folyadékot és megdagad, ezáltal egy kocsonyás, sűrű massza lesz a vízből, nem kell megijedni tőle, bár nem túl szép látvány :) de igen nagy szerepe van a kenyér rugalmasságát illetően. Amíg dagadt a vízben az útifű, addig egy tálba mértem a többi alapanyagot, először a liszteket, az élesztőt, sót, cukrot és az egészet egy kanállal összekevertem. A zselés állagó útifüves vizet a lisztkeverékekhez öntöttem és kézi robotgép dagasztó spiráljával állítottam össze a tésztát. Amikor a szárazanyag már felvette az összes folyadékot, hozzáadtam a másfél evőkanál kókuszolajat is és tovább dagasztottam. (ez kb. egy 6-8 perces folyamat). A dagasztás befejeztével egy 17 centi átmérőjű jénait formát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A kidagasztott tésztát olajos kézzel kivettem a tálból, gombóccá formáztam és a formába tettem, megszórtam vegyes magkeverékkel...

..50 fokos sütőben csukott sütőajtónál 15 percet!!! kelesztettem, tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal..

..majd 200 fokra állítottam a sütőt és 40 perc alatt készre sütöttem. Nem használtam légkeverést és vizet sem tettem a sütő aljába.

15 perc sütés után már ilyen szép volt :)

..ééés íme a végeredmény..

Mikor már nem volt forró a sütőforma, akkor kivettem a kenyeret és rácsra tettem. Ami a legfontosabb, hogy nem szabad forrón szeletelni, de még melegen sem! Mindenképp meg kell várni amíg kihűl!

4 óra múlva szeleteltem..

Itt próbáltam közelebbről fotózni, nagyon szép lyukacsos :)

Receptjeim megvalósításában partnerem a:

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen