Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Adóguru

2016. Január 25. 19:34, hétfő

Mikor kell kötelezően adóbevallást készíteni Ausztriában, és milyen határideje van az adóbevallásnak?

Mikor kell kötelezően adóbevallást készíteni Ausztriában, és milyen határideje van az adóbevallásnak?

Ausztriában akkor kell kötelező adóbevallást készíteni, ha éves jövedelmünk eléri a 12 000 € jövedelem határt, függetlenül attól, hogy foglalkoztat minket a munkáltató vagy vállalkozás keretében dolgozunk.

Az osztrák adóhatóság ettől függetlenül bármikor kérheti tőlünk, hogy készítsünk az általa meghatározott adóévre adóbevallást, és ennek a kérésnek minden esetben eleget kell tennünk.

Abban az esetben kell kötelező adóbevallást készíteni a munkavállalónak Ausztriában, ha az adott évben több helyről kap juttatást, vagy a munkaviszonya mellett önálló tevékenységet is folytatott, és ez az összeg az adóévben meghaladta a 12.000 € - t .

Továbbá:
• Amennyiben a munkaadó figyelembe vette az egyedül keresők/nevelők adókedvezményét, de ez abban az évben nem járna.
• Ha a munkaadó figyelembe vette az ingázó átalányt év közben, de az nem járna, vagy nem a megfelelő összeg lett elszámolva.
• A munkáltató által jogtalanul figyelembe vett gyermekgondozási támogatás
• Táppénz fizetés esetében
• Év közben figyelembe vette a munkaadó adómentes összeget, de az túl magas volt a tényleges adómentes összeghez képest.


Az adóbevallás leadásának határideje személyi jövedelemadó, társasági adó, forgalmi adó esetében az adóbevallási évet követő év április 30-a, elektronikus adóbevallás esetében június 30-a.


Joggal merül fel bennünk a kérdés, ha nem kötelező beadni Ausztriában az adóbevallást, akkor még is minek ez a nagy felhajtás,miért csinálják meg sokan?


Munkavállalóként vannak kiadásaink, amelyek adómentesek. Mivel a munkaadó nem ismerheti minden dolgozó adómentes kiadásait, így azokat az adólevonásnál nem is veheti figyelembe.Ezért, az ilyen kiadások után levont adót visszaigényelni mindenkinek a saját érdeke és feladata. Hiányos ismereteink miatt általában 400 - 950€ közötti összeget hagyunk az osztrák államnál.

Jövő héten arról informálunk benneteket, hogy mikor érdemes önkéntes adóbevallást vagyis adóvisszatérítést igényelni?

A.G.

www.adoguruat.com

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Március 25. 07:47, vasárnap | Adóguru

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 26. 15:25, péntek | Adóguru

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.