Városlista
2017. május 29, hétfő - Magdolna

Blog | Gluténmentes övezet

2013. Március 06. 19:39, szerda

Első süteményem

Első süteményem

Szóval zserbó... :)

Szóval zserbó... :)
Soha eddig nem sütöttem még, karácsonykor mindig anyukámét ette a család. De most muszáj volt kipróbálnom! A receptet nem kellet sokáig keresnem, kedves kis barátom mostanában a google, minden kérdésemre választ ad, így segített a gluténmentes zserbó receptjében is. Elsőre nem tűnt bonyolultnak az elkészítés. A probléma annál a lépésnél kezdődött, hogy „nyújtsuk ki a tésztát”. Na itt majdnem feladtam! A gluténmentes lisztből készült tésztákról tudni kell, hogy iszonyú módon szakadnak, törnek, nyúlnak, minden olyan dolgot csinálnak, amit nem kellene. De én akkor is megbirkóztam vele. (Akkor még nem tudtam, hogy én valaha is blogot fogok írni, így nem fotóztam le a folyamatokat amit most már nagyon bánok) de a végkifejletről készült fotó, amit meg is mutatok hamarosan.

Tehát a zserbó recept, amit tiszta szívből ajánlok minden gluténérzékeny sorstársamnak…

Hozzávalók a tésztához:

  • 20g friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 350g gluténmentes liszt
  • 150g margarin
  • 120g porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • csipetnyi só
  • 1kk. sütőpor

Az élesztőt belemorzsoltam a cukrozott tejbe, és meleg helyen felfuttattam. A lisztet összekeverem a sütőporral, porcukorral, sóval, hozzáadtam a tojások sárgáját, a puha vajat és a megkelt élesztőt.

Jól összegyúrtam, liszteztem még kicsit. A könnyű laza tésztát cipóvá formáztam és lefóliázva a hűtőbe tettem pihenni. Ez kb. 15-20 percet vett igénybe. Amíg pihent a tészta, elkészítettem a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • kb. 250g sárgabarack lekvár
  • 200g darált dió
  • 150g cukor

A cukrot összekevertem a dióval, 3 egyforma adagra osztottam. A tésztát 4 egyenlő részre vágtam, lisztezett gyúródeszkán kinyújtottam az első lapot. (jelzem ez a művelet eléggé időigényes munka!!!) Egy tepsi közepére tettem, vékonyan megkentem lekvárral, majd cukrozott diót szórtam rá.

Ezután kinyújtottam a második tésztát, és ráhelyeztem az első, megkent tésztalapra. (itt már kéééész voltam, szakadt, nyúlt, töredezett, sehogy sem akarta azt a tészta, amit én) Ismét megkentem lekvárral, cukros dióval, majd kinyújtottam a harmadik tésztát is. Jött a lekvár, dió, majd rá a negyedik tésztalap. Egyenletesre nyomkodtam a tetejét, és villával megszurkáltam. Letakartam és pihentettem 30 percig.

A sütőt 180-200 fokra előmelegítettem és kb. 30-35 perc alatt készre sütöttem. Valami mennyei illata volt, el sem tudjátok képzelni, mekkora nagy öröm volt ez számomra, hogy az én sütim, az én első, saját készítésű, ráadásul gluténmentes zserbóm sül a sütőben!
Miután egy kicsit kihűlt, csokimázzal vontam be a tetejét. Az eredeti recept kész csokimázat ír, de én egy saját készítésűt használtam, amivel tökéletes lett! (a csokimáz receptjét itt találjátok) Sajnos meg kellett várnom, amíg teljesen kihűlt. Már szinte számoltam a perceket, mikor vághatom fel és kóstolhatom végre meg! :)

Itt a végkifejlet!

Nem túl szép, nem túl egyenletes, de nagyon finom és nagyon büszke vagyok rá!

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen