Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Gluténmentes övezet

2014. Május 29. 11:29, csütörtök

Glutén- és laktózmentes bagel

Glutén- és laktózmentes bagel

Amerika nagy kedvence most a konyhámban :)

A bagel avagy az amerikai lyukas zsemle többféle recept szerint elkészíthető. Én most az aprosef.hu oldalán találtam meg a számomra megfelelőt, amit egy gyors lisztcserével gluténmentessé tettem és más sütöttem is! Az eredeti recept itt található, az én verzióm pedig az alábbi módon készült...

Hozzávalók:

- 60 dkg Nutri free Mix per Pane liszt
- 2 gr só
- 25-30 gr cukor
- 1 tk olaj
- 10 gr laktózmentes vaj
- 1 tojás
- 3,5 dl víz
- nem egész 1 csomag Dr. Oetker porélesztő

A főzéshez:

- víz
- 50 gr cukor

Szóráshoz:

- bármilyen szórókeverék, mák vagy napraforgómag

Egy kisebb tálba tettem a tojást, a cukrot, az élesztőt és a víz 1/3-ad részét, amjd egy kézi habverővel csomómentesre kevertem. Hozzáadtam az olajat és a vajat, és tovább kevertem. A lisztet és a sót a dagasztógép táljába mértem, hozzáöntöttem a tojásos keveréket és a maradék vizet. Bekapcsoltam a gépet és simára dagasztottam, majd miután szépen összeállt a tészta, kevés liszttel megszórtam a tetejét és légmentesen folpackkal letakartam, hagytam pihenni 45-50 percen át...

A 45-50 perc leteltével a tésztát lazán, kézzel átgyúrtam, hengerré formáztam és kb. egyenlő darabokra osztottam...

A darabokat gombóccá formáltam és hagytam őket pihenni 5-10 percig..

A pihentetés után a gombócok közepét a hüvelykujjammal átlyukasztottam, közben pedig körbe-körbe forgattam a tésztát...

A bageleket egy nedves konyharuhával letakartam és fél órán át hagytam kelni. Közben egy edényben felforraltam a cukorral a vizet, majd a megkelt tésztákat egyesével kb. 20 másodpercre a vízfürdőbe tettem. (20 másodperc az egyik, majd 20 másodperc a másik oldala is)..

A fürdetés után szűrőlapáttal kiemeltem őket és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Megszórtam vegyes magkeverékkel...

náhányat sóval és mákkal....

Egy kis edényben vizet tettem a sütő aljába és 220 fokra előmelegített sütőben sütöttem 15-20 percet. A sütiési idő végén -ahogy az eredeti recept is tanácsolja- bekapcsoltam a légkeverést, hogy szép pirosak legyenek a bagelek!

Elég időigényes művelet elkészíteni ezt a finomságot, de az íze mindenkit kárpótol..szerintem! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen