Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Gluténmentes övezet

2015. Június 18. 11:15, csütörtök

Zsemle 2.

Zsemle 2.

Számomra ez a tökéletes zsemle recept! Mondhat bárki bármit, mindenkinek van egy jól bevált, elronthatatlan receptje. Az enyém is ilyen és már nagyon nagyon sok visszajelzést kaptam, hogy többen megsütötték és nem csalódtak benne.

Hozzávalók:

• 150 gr Schar Mix B liszt
• 150 gr Beiker liszt
• 1 ek burgonyapehely
• 1 tk útifűmaghéj
• 1 tk só
• 1 kk cukor
• fél csomag Dr.Oetker porélesztő
• 300 ml víz
• 3 ek kókuzsolaj

A tészta hozzávalóit (az olaj kivételével) dagasztógéppel összeállítottam, majd mikor már egynemű volt a tészta, a kókuszolajat is hozzáadtam. Kb. 5-6 percig dagasztottam majd olajos kézzel gombócokat formáztam belőle (én ezután megszórtam a tetejüket kevés rizsliszttel).

50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem, majd tetejüket kókuszolajjal lekentem. 200 fokon 5-6 percet, majd 180 fokon további 20-25 percet sütöttem.

Belül:

UPDATE!!! UPDATE!!! UPDATE!!! UPDATE!!! UPDATE!!! UPDATE!!!

Ma megsütöttem (sokadszorra) ezt a zsemlét, némi változtatással. A különbség csupán annyi volt, hogy miután sütőpapíros tepsibe tettem őket, akkor nem meleg sütőben kelesztettem, hanem fent a gázlap tetején, letakarva egy másik, mélyebb tepsivel...(ezt csak azért csináltam így, mert alapól meleg volt a konyhában, de ha hűvüsebb idő lenne, akkor ugyan ezt a manővert csináltam volna, csak 50 fokos meleg sütőben..

Így pihentek kb. 30 percet...

A kelesztési idő letelte után levettem a felső tepsit, annak belső felét vízzel lespricceltem, a zsemléket olajjal lekentem, a vizezett tepsit visszatettem rá és 220 fokos sütőben 10 percet, majd 200 fokon még 10 percet, ezután 180 fokon további 10 percet sütöttem..Miután levettem a felső tepsit, még pár percig hagytam pirulni a zsemlék tetejét.

Ájulás határán voltam amikor megláttam a végeredményt! :)

Eddig is tudtam hogy tuti ez a recept (több mint 3000 ember nézte meg eddig a blogon, az pedig azért szép szám) soha senki nem panaszkodott még, hogy nem sikerült volna a leírásom alapján elkészíteni, de most...most biztosan mondhatom, egy kezdő gluténérzékeny is bátran álljon neki és készítse el! Nem fog csalódni benne!

Csináltam pár képet, mert nem bírtam a látvánnyal betelni :)

Imádom! Gyönyörűűűű! ..és nagyon boldog vagyok hogy ilyen szépet tudtam sütni! :)

---

Többen írtatok, hogy milyen a zsemle másnap, illetve milyen volt belül és hogy nézett ki akkor amikor levettem a tepsit róla.

- nos a másnapos állagról annyit, hogy ma is nagyon finom puha, nem morzsálódik és szerintem egy gluténmentes péksütinél ez a lényeg! :)

- mutatom a belsejét, ez a "másnapos" :) fotó..

- a tepsi levételekor sajnos nem tudtam fotózni, így is bemásztam a sütőbe, hogy ne legyen túl nagy hőmérséklet különbség, mikor lekerül a tető róla, így mivel egyik kezemmel tartottam a forró tepsit amiben a zsemlék sültek, a másikban pedig a felső szintén forró tepsit, sajnos nem maradt még egy kezem a gyors fotózásra :(

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2016. Március 15. 10:43, kedd | Gluténmentes övezet

Sütőporos kifli 35 perc alatt

2016. Március 10. 10:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Málnás brownie torta glutén-és tejmentesen

2016. Március 03. 14:13, csütörtök | Gluténmentes övezet

Sajtos rúd glutén és laktózmentesen