Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Blog | Adóguru

2018. Január 19. 16:15, péntek

Rászállt az osztrák idegenrendészet a magyar munkavállalókra!

Rászállt az osztrák idegenrendészet a magyar munkavállalókra!

Egyre több magyar munkavállaló panaszkodik arra, hogy az osztrák rendőrök igazoltatás során arra figyelmeztetik, hogy azonnali hatállyal szerezze be az ausztriai tartózkodási engedélyt, mert legközelebb ennek hiánya büntetést von maga utá

Miért kell a tartózkodási engedélyt (Anmeldebescheinigung) beszerezni? Azért, hogy az Ausztria területén tartózkodó külföldi munkavállalókat regisztrálni tudják, valamint az esetleges hatósági intézkedés során könnyebb legyen a hivatali azonosítás.

Ez nem egy új keletű dolog, eddig is az osztrák idegenrendészeti törvény rendelkezése értelmében azon európai uniós állampolgárok, akik három hónapnál tovább szeretnének Ausztriában tartózkodni, kötelesek tartózkodásukat a lakóhelyük szerint illetékes önkormányzatnál bejelenteni. A bejelentéstől számított három hónapon belül tartózkodási engedély iránti kérelmet kell benyújtaniuk (Anmeldebescheinigung) a területileg illetékes járási hivatalanál.

Az elmúlt időszakban a külföldi állampolgárok által megnövekedett szabálysértési eljárások miatt ezt most központi téma lett az idegenrendészetnél, és egyre több alkalommal ellenőrzik a törvény által előírtak betartását.

A bejelentés elmulasztása közigazgatási szabálysértési bírságot von maga után. A tartózkodási engedély feltétele: lakhatás, betegbiztosítás, megélhetés bizonyítása, valamint kitétel még, hogy nem veszélyeztethetik jelenlétükkel az ország közrendjét és közbiztonságát. A fenti tartózkodási engedély birtokában fényképes igazolványt is lehet kérvényezni, amely érvényessége 10 év.

Jó felkészülten érkezni a járási hivatalba, és az ügyintézés idejét nagyban lerövíthetjük ha az alábbi iratok fénymásolatával érkezünk:

További részletes info itt:https://adoguruat.com/blog/raszallt-az-osztrak-idegenrendeszet-a-magyar-munkavallalokra/

A.G.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Március 25. 07:47, vasárnap | Adóguru

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 26. 15:25, péntek | Adóguru

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.