Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A szűrőszoftver önmagában még nem jelent megoldást

A szűrőszoftver önmagában még nem jelent megoldást

Szeptembertől a gyerekek védelme érdekében szűrőprogrammal kell ellátni azokat az iskolai és könyvtári számítógépeket, amelyeken van internet-hozzáférés – erről rendelkezett egy több jogszabályt is módosító 2013-as törvény. E szerint a korlátozásra a kiskorúak lelki, testi és értelmi fejlődésének védelme érdekében van szükség. A szűrőszoftver azonban önmagában még nem jelent megoldást - olvasható a metropol összeállításában.

A jogszabályban nem részletezik, milyen számítógépes programmal kell megoldani a szűrést, csupán annyit jegyeznek meg, hogy „könnyen telepíthető és használható, magyar nyelvű szoftver” legyen.

Ebben nincs nehéz dolguk a rendszergazdáknak és a szülőknek, mert júliustól az internetszolgáltatóknak ingyen kell olyan programot biztosítaniuk, amely alkalmas az otthoni előfizetők és a köznevelési intézmények általi használatra is. A legnagyobb magyarországi szolgáltató weboldaláról ingyen elérhetők a szoftverek, de OS X és Linux rendszerekre nincs megfelelő programot.

A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola számítógépein egyelőre nincs védelmi szoftver, mert jelenleg nincs az iskolának rendszergazdája.

Mint azt Zérczi Miklós igazgatóhelyettes közölte: rövidesen megkapják az internetszolgáltatótól a programot, és ha továbbra sem lesz rendszergazda az intézményben, az informatikatanárokra hárul a szoftvertelepítés. Az biztos, nem lesz kis munka, mert kétszáz komputerre kell egyesével felrakni a programot. Az intézményben más módon is korlátozni tudják a világhálóhoz való hozzáférést: az informatikatermekben gombnyomásra megszüntethető az internetkapcsolat.

Ez a drasztikus lehetőség a Békéscsabai Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskolában is megvan, bár ott szűrőszoftverrel is korlátozzák a weboldalak elérhetőségét. Kovács Levente szakmai intézményvezető-helyettes azt mondta, nem tudott a szeptembertől érvényes kötelezettségről, viszont náluk már évek óta korlátozzák a netes hozzáférést. A blokkolt oldalak listája egy online adatbázis alapján frissül, de a rendszergazda is beállíthat tiltott oldalakat.

Technológiai szempontból olyan tartalomszűrő megoldásra van szükség, amely képes belelátni az adatforgalomba – mondta György László, a MiTech Systems Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A szoftver látja, hogy a gyerekek milyen weboldalakat próbálnak megnyitni, majd a meghatározott szabályok alapján engedi vagy tiltja az oldal elérését.

A szakértő szerint a szűrés megbízhatósága nemcsak a programtól függ, sok múlik az üzemeltetésen is. Bizonyos védelmi szoftverek képesek ugyan egy központi adatbázisból kategóriánként – például felnőtt-tartalom, szerencsejáték – frissíteni a tiltott oldalak listáját, de lehetnek kivételek. Előfordulhat, hogy bizonyos magyar oldalak még nincsenek kategorizálva, vagy átcsúsznak az automatikus besoroláson, pedig a gyerekeknek nem szabadna elérniük a honlapot. Ezért fontos a rendszer működését folyamatosan ellenőrizni.

Eleinte legalább napi szinten kell figyelni a szűrést, aztán idővel egyre jobb lesz a rendszer, és ideális esetben elég heti egy-három alkalommal finomhangolni a programot.

'Nincs minden szempontból megnyugtató megoldás' – jegyezte meg a szűrés kijátszhatóságáról György László. 'A gyerekek egy része kihívásnak tekinti, hogy áttörje a rendszer korlátait, ráadásul tőlük nem várható el az a felelősségteljes hozzáállás, mint például egy cég dolgozóitól.'

Persze könnyen lehet, hogy a fiatalok nem az iskolai, hanem az otthoni számítógépeken, táblagépeken próbálják majd megkerülni a szűrőszoftvert, de a lényeg szempontjából ennek nincs jelentősége.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat „A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra” című kutatásából kiderült, hogy a mostani fiatalok körében szinte eltűnt a digitális egyenlőtlenség, szinte minden gyerek hozzáfér otthon az internethez.

A hetedikes tanulók körében tízből nyolc, a tizenegyedikeseknél tízből kilenc diák napi szinten használja a közösségi oldalakat. Ráadásul minden második fiatal a telefonján is eléri a Facebookot. A felmérés szerint az elmúlt években nem sokat javult a szülői kontroll és közvetítés: mindkét vizsgált korosztályban a gyerekek felével nem beszélnek a szülők arról, mit csinálnak az interneten. A legjellemzőbb megoldás, hogy korlátozzák – főleg időben – a médiahasználatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.