Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Július 30. 15:00, szerda | Bulvár
Forrás: MTI

Az UNESCO aggódik a Star Wars írországi forgatása miatt

Az UNESCO aggódik a Star Wars írországi forgatása miatt

Jelentést kért az ír kormánytól a világörökségi helyszínek felett őrködő UNESCO, mert az új Star Wars-film forgatásához átengedték a Skellig Michael-szigetet.

Az Atlanti-óceánból az ír partok közelében kiemelkedő páratlan szépségű sziklasziget - Mihály sziklája - 1996 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A sziget, amelyen a 6. századtól keresztény szerzetesek éltek, ma természeti rezervátum, számos tengeri madár otthona.

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet arról kért tájékoztatást az ír illetékesektől, hogy mit tesznek a világörökségi helyszín megőrzésért, különös tekintettel a filmezés okozta esetleges környezeti károkra.

"Nem bocsátkozunk találgatásokba arról, hogy a Star Wars forgatása a helyszínen milyen hatással lehet a természetre. Egyszerűen tudomásunk van arról, hogy ott folynak a felvételek és információkra van szükségünk" - fogalmazott Roni Amelan a szervezet képviseletében.

A szigeten hetek óta folynak a felvételek és a természetvédők szerint ez zavarja a madárvilágot, különösen azért, mert éppen párzási időszak van. A BBC által megszólaltatott Stephen Newton tengerimadár-szakértő szerint a madarak akár el is hagyhatják a szigetet a zaj miatt. A szakember arról is beszélt, hogy a stáb csak napokkal a forgatás előtt kérte a segítségét, ám ezt vissza kellett utasítania, mert hetekbe telt volna áttekinteni, hogyan lehet megóvni a madarakat.

A külföldi produkciók írországi munkáját segítő Ír Filmtanács (Irish Film Board) közlése szerint az ír Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat (NPWS) alapos tudományos elemzése nyomán kapott engedélyt a stáb a Skellig Michael-szigeten való korlátozott idejű forgatásra. Az engedélyt szigorú feltételekkel adták ki - mondta el a filmtanács szóvivője.

A forgatás alatt beavatkozási joggal bíró szakértők is tartózkodnak a szigeten, hogy bármikor leállíthassák a munkát, ha az veszélyeztetné az élőhelyet és a vadvilágot. Emellett a produkciós cég saját környezetvédelmi tanácsadója is folyamatosan a helyszínen tartózkodik - fűzte hozzá a szóvivő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.