Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. November 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ellentámadásba lendültek a bankok

Ellentámadásba lendültek a bankok

Sorra érkeznek az Alkotmánybírósághoz a bankok panaszai. A hitelintézetek a Kúria jogegységi határozata és a júliusi adósmentő csomag visszamenőleges eltörlését kezdeményezik. Némelyik pénzügyi szervezet csupán azt panaszolja, hogy az árfolyamrés semmisségét nem lehet a bíróságon megkérdőjelezni, mások az egyoldalú kamatemelés érvénytelenségével sem értenek egyet - írja aMagyar Nemzet.

Miközben az Alkotmánybíróság folyamatosan tárgyalja azokat a bírói kezdeményezéseket, amelyeket a Fővárosi Törvényszék és az ítélőtábla szakemberei nyújtottak be az egyoldalú kamatemelés kapcsán az állam ellen indított peres ügyekben, az Ab-t több hitelintézet is megkereste. Eddig három alkotmányjogi panaszról lehet tudni.

Az első pénzügyi intézmény még csak azt kifogásolta, hogy a Kúria júniusi jogegységi határozata, és az annak nyomán megfogalmazott júliusi adósmentő törvény az árfolyamrést minden további vizsgálat nélkül, eleve tisztességtelennek és érvénytelennek nyilvánítja. A bank okfejtése szerint nem fogadható el, hogy az árfolyamrés ügyében nem lehet bírósághoz fordulni, a perlést a törvény csupán az egyoldalú kamatemelés miatt engedi meg.

Az elmúlt napokban regisztrált újabb beadványok már azt állítják, hogy a kamatemelés érvénytelenségéről szóló szabályozás is sérti az alaptörvényt. A hitelintézetek a bíróságon elvben igazolhatják ugyan, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő feltételeik érvényesek voltak, tisztességes eljárásra azonban – a beadványok szerint – az állam ellen indított perekben tulajdonképpen nincs mód. A pénzügyi intézmények úgy vélik: senkinek sincs elegendő ideje, hogy felkészüljön a tárgyalásra, emellett a szabályok nem engedik meg az összes bizonyíték felvonultatását.

Az Ab-nek az új beadványok nyomán minden bizonnyal a nemzetközi összefüggéseket is meg kell vizsgálnia. A bankok ugyanis hivatkoznak az Európai Unió alapjogi chartájára, s az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló 1950-es római egyezményre is. Emellett ismertetik az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát. Összegzésük szerint a kamatemelések miatt indított perekben nem érvényesül a fegyveregyenlőség elve, az államot ugyanis szerintük valójában több jog illeti meg, mint a bírósághoz forduló pénzügyi szervezeteket.

A másik szálon közben folytatódik az Ab-n a Fővárosi Törvényszék és az ítélőtábla bírái által kezdeményezett vizsgálódás. Az Alkotmánybíróság a hat közül jelenleg három ügyet elemez. A testületnek kilencven napon belül, december elejéig kell határoznia arról: összhangban van-e az alaptörvénnyel, hogy a hitelintézetek a bíróság előtt igazolhatják korábbi, egyoldalú kamatemeléseik tisztességes voltát. Az Ab vélhetően nem vár az utolsó pillanatig, s hamarosan nyilvánosságra hozza döntését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.