Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotókiállítás nyílt az innovatív emlőrák-terápiákról

Fotókiállítás nyílt az innovatív emlőrák-terápiákról

A hagyományos és a modern emlőrák-terápiák közti különbségekre hívja fel a figyelmet A visszanyert idő című kiállítás, amely szerdán nyílt az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A vándortárlat az Egészség Hídja Összefogás Egyesület kezdeményezésére jött létre, és az év során az érdeklődők az ország legnagyobb onkológiai központjaiban is találkozhatnak vele.

Magyarországon évente több mint 5000 új emlőrákos megbetegedést regisztrálnak. A szűréseken való részvételi hajlandóság folyamatosan növekszik, aminek köszönhetően egyre hamarabb fedezik fel a betegséget. A korai stádiumban felfedezett emlőrák ma már jó eséllyel gyógyítható, az előrehaladott stádiumban felfedezett daganat pedig a modern terápiáknak köszönhetően krónikussá tehető.

A rendhagyó sorozat az innovatív és a hagyományos terápiában résztvevők eltérő élethelyzeteit, érzelmi viszonyulásait mutatja be Tallós Rita színész és Balassa Gabriella, a Mellrákfórum alapító tagja modellek segítségével.

Vass László, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület főtitkára szerint, a képek azt sugallják az utóbbi időben nagy változás történt az emlőrák kutatásában és kezelésében, s ezt a változást hivatott bemutatni a fotókiállítás.

Zombor Gábor a tárlat fővédnöke szerint napjainkban a mellrák nagy és nagyobb probléma mint más országokban. Ennek hátterében sok esetben az információhiány, betegségekhez való hozzáállás, és a szégyenérzet áll. Elmondta, ma Magyarországon olyan daganatos betegségek vezetnek halálozáshoz, amelyek egyébként jól szűrhetők. Sokat kell tenni azért, hogy a szűrőprogramok sokkal sikeresebbek legyenek és ezeket a szűrési lehetőségeket igénybe is vegyék a nők – tette hozzá. Az államtitkár emellett a diagnózis gyors felállítására és a célzott kezelések fontosságára irányította a figyelmet.

Dank Magdolna kiemelte, minden hetedik nő érintett a rákban. Az emlőrák agresszív csoportja is a modern, biológiai terápia alkalmazásával megfelezi a betegség kiújulásának esélyét és felére csökkenti a halálozás rizikóját – osztotta meg tapasztalatait a Semmelweis Orvostudományi Egyetem docense. Az új típusú terápiánál nem beszélhetünk olyan mellékhatásokról, mint a hányinger, vagy a hajhullás, de ma már a terápia időtartama is változott – tette hozzá.

Az egész évben tartó kiállítás-sorozat fővédnöke Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.