Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Július 02. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Futópályát terveznek a Vilmos-parkba

Futópályát terveznek a Vilmos-parkba

Mit kell tudni egy cégről, amire rábízunk 18 millió forintot?

Múlt héten csütörtökön tartotta nyári szünet előtti utolsó rendes ülését a csornai képviselő-testület. Az ülés előtt új napirend felvételét kezdeményezte Dani Richárd képviselő. A javaslatról kérdeztük.

- Hogyan született a hasznosítási ötlet, mi volt a javaslat indítéka?

- A Vilmos-park 85-ös főút alatti déli részének hasznosítására már több elképzelés és terv született az elmúlt ciklusokban. Ezek azonban sajnos nem valósultak meg. A park a maga adottságaival azonban hasznosításra kínálja magát. Mivel magam is rendszeresen sportolok, mostanában kerékpározok, de autóval közlekedve is egyre több futót látok a város útjain és a város környékén sokszor forgalmas főutak mellett, ami azért nem veszélytelen.

- Miről szólt a javaslat?

- Azt javasoltam a képviselő-testületnek, hogy a Vilmos-park déli oldalán alakítsunk ki egy futópályát, és ott néhány nyújtó, lazító, de akár egyéb szabadtéri fitnesz eszközöket tartalmazó állomást is hozzunk létre. A város testnevelő tanárai biztosan szívesen nyújtanak segítséget a pálya kijelölésében, és abban, hogy a legoptimálisabban alakítsuk ki a hely adottságait figyelembe véve az egyes állomásokat. A hely adottságai lehetővé teszik, hogy ne egy körpályát alakítsunk ki, hanem alternatív útvonalakat is lehessen választani, például a domb is lehet egy ilyen, ami intenzívebb erőfeszítést igényel, de ki is hagyható.

- Mi volt a javaslat célja?

- A pálya megvalósításával több párhuzamos cél is elérhető. Egyrészt biztonságos feltételeket teremtünk az aktív testmozgáshoz, az egészség megőrzéséhez. Talán olyanok is elkezdenek sportolni, akik eddig nem tették. Sokan vannak, akiknek az ízületei nem bírják az aszfalton, betonon futást. Élettel töltenénk meg a ma kihasználatlan parkot, olyan szabadtéri közösségi helyet hozhatunk létre, ahol sok csornai mozoghat, sétálhat, futhat, találkozhat. Egy ilyen létesítmény 12 hónapon át folyamatosan használható. Azt figyelembe kell vennünk, hogy ha sok eső esik, a terület jó részét víz fedi. Ha jelentősen megnő a park látogatottsága, az egyéni vállalkozási ötleteket is generálhat.

- A csütörtöki ülésen mégsem tárgyalta a javaslatot a testület. Miért?

- Az ülés előtt polgármester asszony tájékoztatott, hogy a javaslatomat támogatják, de szeretnének a Vilmos-park hasznosítására komplex tervet kidolgozni, aminek része lesz a futópálya is. Ezt az elgondolást támogattam, így beleegyeztem, hogy novemberben a komplex hasznosítás részeként tárgyaljuk a javaslatomat. Szerintem fontos, hogy ez a terv megvalósuljon, és illeszkedjen az egész park hasznosításába. Azt azonban nem szeretném, ha elkezdenénk újra illúziókat kergetni, és ez az ötlet elveszne. Ezért ha határidőre nem terjesztik elő a komplex hasznosítást, a futópályáról szóló javaslatomat újra előterjesztem.

- Volt még egy érdekes része a legutóbbi testületi ülésnek. Egy közbeszerzési eljárás lezárásáról szóló döntésnél tett fel kérdéseket a nyertes céggel kapcsolatban, amikre nem kapott válaszokat.

- Ez számomra is elég meglepő volt. Azt gondoltam, ha egy közbeszerzésen nyertes céget megbízunk egy közel 18 millió forintos munkával, akkor tudja az önkormányzat vezetése, ki ez a cég. Manapság nem bonyolult ennek utánanézni, a testületi ülés után én megtettem. Ezután is maradtak bennem kérdések, amiket megosztok a nyilvánossággal. Nem tudja az önkormányzat vezetése, hogy olyan céget bíz meg közel 18 millió forintos munkával, amelyiknek a tavalyi egész éves árbevétele nettó 17 millió forint volt, az előző években ennek alig harmada? Tényleg nem tudja az önkormányzat vezetése, hogy a „Társadalmi felzárkózást elősegítő területi együttműködés a Csornai Járás önkormányzatainál” című pályázat 18 millió forintos megvalósítására kiválasztott cég tulajdonosa a Csornai Járási Hivatal vezetőjének a felesége? Vagy csak a nyilvános testületi ülésen nem akarták elárulni?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!