Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 05. 00:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - Életbe lépett a hőségriadó

Hőség - Életbe lépett a hőségriadó

Életbe lépett az országos tiszti főorvos által a tartós kánikula miatt szombattól szerda éjfélig elrendelt hőségriadó.

Az országos tiszti főorvos által elrendelhető legmagasabb harmadfok, akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.
A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Ajánlásukban megfogalmazták, hogy a fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát árnyékban, és használják ki a párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket a parkoló autóban - szólítottak fel.

A leégés ellen érdemes naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal védekezni, de a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között célszerű árnyékban tartózkodni.

A járművezetőknek azt ajánlják, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a nagy meleg dekoncentrációt okozhat.

Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében azt írta: a jelenlegi előrejelzések szerint szerda este várható egy hidegfront, amely mérsékli majd a hőséget.

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi az egész napra várható napi középhőmérsékleten alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

A meteorológiai szolgálat szombatra másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megyére. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, a maximuma akár a 7,7-es értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára