Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Augusztus 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Idén nem lesz fennakadás a tankönyvosztáskor

Idén nem lesz fennakadás a tankönyvosztáskor

Hétfőn, az első tanítási napon kapják meg a diákok a tankönyveiket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. javaslatára. Az árat augusztus 15-ig kellett befizetni, ha valaki később tett ennek eleget, akkor az átvételkor kell igazolnia a befizetést - írja a Napi Gazdaság.

Az iskolai könyvtárvezetők már a héten elkezdték az intézményekbe kiszállított tankönyvek szortírozását. A lap által megkeresett pedagógusok arról számoltak be, idén nem tapasztaltak a tavalyihoz hasonló fennakadást. Az év közben, másik iskolából érkező diákok ellátottságával kapcsolatban azonban majd csak később tudnak beszámolni. Az előző tanévben számos panasz érkezett, hogy az őszi félévben érkező gyerekek csak májusban, júniusban jutottak hozzá a szükséges kiadványokhoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerint azonban a tárca idén minden intézkedést megtett annak érdekében, hogy augusztus 31-ig minden iskolába megérkezzenek a tankönyvek. A most induló tanévben osztálytermi gyakorlat során próbálják ki az új tankönyveket, a tananyagfejlesztés ugyanakkor egy többéves folyamat – tette hozzá Czunyiné Bertalan Judit, azt kérve, hogy a pedagógusok segítsék ezt tapasztalataikkal.

Voltak olyan esetek, amikor a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) nem tudta időben, azaz augusztus 15-éig célba juttatni a tankönyvek csekkjeit vagy a díjbekérőt, ezeket később juttatták el az iskolába, ott át tudják venni a szülők. Augusztus 15-ig kérték ugyanis, hogy fizessék be a tankönyvek vételárát, ha ez utána történt meg, az átvételkor kell igazolni a befizetés tényét. Ha nem fizetik ki az árut, az iskolák döntésén múlik, hogy térítésmentes legyen a tankönyv, vagy átadják és elfogadják, hogy a szülő később fogja igazolni a befizetés tényét.

Az elsősök és a másodikosok biztosan ingyen kapják, míg a hetedikesek szülei akár 25 ezer forintot is fizethetnek a tankönyvcsomagért. Tavaly összesen 708 ezer diák jutott térítésmentesen a kiadványokhoz, amelyeket az év végén vissza kellett adniuk az iskolának, ha pedig a tankönyv jelentősen megrongálódott, akkor a kárt ki kellett fizetni. Ez idén sem lesz másként.

Több mint 720 ezer diák jut az idei tanévben ingyen tankönyvhöz, számuk még sosem volt ekkora – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő Nagykátán, a Mátray Gábor Általános Iskolában rendezett sajtótájékoztatón. Mivel a szeptemberben kezdődő tanévben 1,3 millió nebulónak csöngetnek be, a gyerekek közel hatvan százaléka kedvezményezett. Az ingyenesség automatikusan jár az első és második osztályosoknak, a nagycsaládosoknak, valamint a szociálisan rászorulóknak. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a tankönyvek a korábbi évekhez viszonyítva jóval olcsóbbak, átlagosan 400-450 forintba kerülnek. Összességében körülbelül 20 százalékkal kerülnek kevesebbe, egy átlagos tankönyvcsomagért 11 ezer forintot kell fizetni.

Arany László Tamás, a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a tankönyvek kiszállítása rendben megy, 96 százalékuk már 4200 iskolába megérkezett, pénteken pedig a hátralévő közel 200 intézmény is megkapja a diákok számára összeállított egyedi csomagokat. A könyvkiadók a tankönyvek zömét július 31-ig beszállították a Kello raktáraiba, jelenleg mintegy 30 ezer könyv hiányzik, ezeket a lehető leghamarabb eljuttatják az iskolákba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára