Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 16. 10:46, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Igazat adott a strasbourgi bíróság LMP-s és PM-es képviselők panaszának

Igazat adott a strasbourgi bíróság LMP-s és PM-es képviselők panaszának

Magyarország megsértette Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért négy képviselője, valamint Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia, az LMP három képviselője szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy tavaly az Országgyűlés különböző ügyekben megbírságolta az érintetteket - mondta ki kedden közzétett első fokú ítéletében a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága.

Tavaly május 13-án az Országgyűlés Karácsony Gergelyre 50 ezer, Szilágyi Péterre 185 ezer forint pénzbírságot szabott ki. A Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló két képviselő április 30-án egy "Loptok, csaltok hazudtok!" feliratú táblát vitt a parlamenti ülésterembe, és állított fel a kormánypárti padsorokkal szemben, a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul. A táblán - amelyet végül a terembiztosok távolítottak el - a feliraton kívül a Fidesz logója volt látható. Büntetésüket Kövér László házelnök azzal indokolta, hogy a PM két képviselője az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsított.
Karácsony Gergely akkor a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy az országgyűlési törvény alapján a képviselő a megbízatásával összefüggésben kinyilvánított vélemény miatt nem büntethető.
Néhány nappal később, a trafiktörvény módosításának május 21-i végszavazása után Dorosz Dávid és Szabó Rebeka PM-es képviselő "Itt Nemzeti Dohánymaffia működik" feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. Ezért az Országgyűlés május 27-én 70-70 ezer forintos büntetést szabott ki rájuk Kövér László javaslatára.
A következő hónapban, június 21-én a földtörvény zárószavazásakor három, az LMP-hez tartozó képviselő - Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett - "Most árulják el a gazdákat! A Fidesz-maffia jobban teljesít" feliratú transzparenst emelt fel. Szél Bernadett egy földet tartalmazó, aranyszínű fatalicskát tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára. Őket a házelnök javaslatára tiszteletdíjuk egyharmadának megvonásával büntették: Osztolykán Ágnestől 154 600 forintot, míg a másik két képviselőtől 131-131 ezer forintot vontak le.
A büntetéseket a parlament vita nélkül szavazta meg.
A panaszosok állítása szerint a büntetés kiszabása sértette a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogukat, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikke mond ki. Ehhez kapcsolódóan hivatkoztak arra is, hogy a magyar jog nem ismer semmilyen jogorvoslati lehetőséget ilyen esetekben, holott az említett európai emberi jogi egyezmény 13. cikke szól a hatékony jogorvoslat szükségességéről. A panaszosok emellett azt is állították, hogy az eljárás egyben megsértette az európai egyezmény 14. cikkében megfogalmazott diszkriminációmentesség követelményét.
Ítéletében a strasbourgi fórum - amelyhez az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva akkor lehet fordulni, amikor a panaszos a hazájában már kimerítette az összes jogorvoslati lehetőséget - mind a "Karácsony és társai", mind pedig a "Szél és társai" által a magyar állam ellen indított ügyben megállapította: valóban sérelmet szenvedett a panaszosok szabad véleménynyilvánítási joga, valamint a jogorvoslat lehetőségéhez fűződő joga. A beadványok többi részét - lényegében a diszkriminációmentességre hivatkozó részt - a bíróság elutasította.
A négy PM-es képviselőnek 170, 600, valamint 240-240 eurónak megfelelő, a három LMP-s képviselőnek pedig 510, illetve 430-430 eurónak megfelelő, forintban kifizetendő vagyoni kártérítést ítéltek meg. Ez lényegében a kiszabott, illetve bevételezett bírságok összegének felel meg. Ezen felül a bíróság minden egyes panaszosnak 3 ezer euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg. Az üggyel kapcsolatban felmerült költségek megtérítésére a "Karácsony és társai" ügy négy érintettjének összesen 6 ezer eurót, a "Szél és társai" ügy három érintettjének pedig összesen 4500 eurót ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.