Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Január 25. 10:52, vasárnap | Belföld
Forrás: MNO

Itt várhatók a legveszélyesebb hófúvások

Itt várhatók a legveszélyesebb hófúvások

Az ország egyes részein akár 15 centiméter hó is eshet vasárnap, az erős szél miatt több helyen hófúvások okozhatnak problémát. A fővárost már belepte a hó. Kisebb balesetek voltak országszerte a havazás miatt, de elzárt település nincs.

Nincs fennakadás a havazás miatt a fővárosi közösségi közlekedésben, az utakat folyamatosan síkosságmentesítik – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) vasárnap délelőtt az MTI-vel.A csapadék megérkezésekor a társaság 92 téli célgéppel azonnal megkezdte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózat síkosságmentesítését. Ennek eredményeként vasárnap üzemkezdettől a közösségi közlekedésben nincs fennakadás – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az FKF kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy ahol szükséges, takarítsák le a havat a járdákról a balesetek elkerülése érdekében.

Dunántúl

A Dunántúlon több helyen nehezíti a közlekedést a havazás és a hófúvás, vasárnap hajnalban egy mellékutat le kellett zárni Veszprém megyében, de elzárt település nincs. A hófúvás veszélye miatt már három megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztások vannak érvényben.

A legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott.

Több helyen – főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében – kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki, így vasárnap hajnalban le kellett zárni a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyű mellékutat, de elzárt település nincs az országban. Több száz munkagép, folyamatos rotációban dolgozik.

Ruskáné Takács Anita, a megyei igazgatóság szóvivőjének közlése szerint Mosonszolnok és Levél között a 8505-ös úton egy kisteherautó fordult keresztbe, a 86-os úton Bősárkánynál egy kisbusz hajtott árokba. Csikvánd és Malomsok között egy helyközi autóbusz akadt el. A szóvivő hozzátette: jelenleg a 86-os úton, Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között mentenek az úton keresztbe fordult nyerges vontatót.

A vasútnál nincs gond

A vonatközlekedésben még nem okoz gondot a havas eső, a havazás, de néhány dunántúli vasútvonalon a hó miatt elsőfokú készültséget rendeltek el – közölte a Mávinform vasárnap délelőtt az MTI-vel. A vasúttársaság dolgozói mindenhol készen állnak arra, hogy amennyiben szükséges, elvégezzék a váltók megtisztítását a hótól, illetve a váltófűtő-berendezéseket is üzembe helyezik – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A Mávinform közlése szerint Győr és Veszprém között 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk, és a Pápa-Csorna vonalon folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Dunántúlon a hajnali, reggeli órákban több helyen előfordult, hogy járművek árokba csúsztak. Fejér megyében, a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton egy sószóró autó, a Veszprém megyei Csóton egy menetrend szerinti autóbusz csúszott árokba; a balesetekben nem sérült meg senki.

Az Útinform vasárnap reggeli összesítése szerint a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. Ajka környékén már 10 centiméteri körüli a hóréteg. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos.

A Dunántúlon viharos lökések lesznek

Vasárnap borult marad az ég, a Dunántúlon ismétlődő havazás várható, a friss hó mennyisége főként a hegyekben haladja meg az 5 cm-t. Az esőt keleten is egyre többfelé havas eső, havazás váltja fel, legkésőbb a Tiszántúlon, de legfeljebb a Duna-Tisza köze nyugati részén és a hegyekben alakulhat ki néhány cm-es, a magasabb hegyekben vastagabb hóréteg. Az északi, északnyugati szelet főként a Dunántúlon kísérik erős, néhol viharos lökések, ami hófúvást okozhat.

A legmagasabb hőmérséklet -1, +5 fok között valószínű. Késő estére -2, +4 fok közé hűl le a levegő. A fővárost egyébként már belepte a hó.

Figyelmeztető előrejelzés vasárnap éjfélig

VIHAROS SZÉL, HÓFÚVÁS: Vasárnap a Dunántúlon helyenként viharos (60-75, néhol 80 km/h körül) lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz, helyenként (főként Győr-Moson-Sopron megye keleti része, Komárom-E. megye nyugati határa, Veszprém megye) magas hótorlasz is létrejöhet. Estétől fokozatosan veszít erejéből a szél.

CSAPADÉK: A Dunántúlon, a Duna-Tisza-közének nyugati felén és az Északi-középhegység térségében további havazás (síkvidék: lepel – 5 cm, magasabban fekvő részek: 5-15 cm) várható, amely napközben síkvidéken olvadhat. Az Alföld keleti felén is egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel az esőt (legkésőbb a Tiszántúl keleti részén, ott a váltás estétől esélyes), de a pozitív hőmérséklet miatt számottevő (> 1-2 cm), nagyobb területet érintő hóréteg kialakulása ott nem valószínű.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig

Gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett időnként hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Eleinte helyenként, majd szórványosan, az időszak végén többfelé valószínű havazás, kezdetben keleten, majd főként délen havas eső, eső.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -9 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1, +4 fok között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.