Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Október 21. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Jó tanácsok a biztonságos őszi közlekedésért

Jó tanácsok a biztonságos őszi közlekedésért

Balesetmentes őszi közlekedésre hívja fel a Győr-Moson-Sopron Megyei
Rendőr-főkapitányság a lakosság figyelmét.

Ősszel megváltoznak a közlekedési viszonyok. Rövidebb nappalok, esőáztatta utak, ködös szakaszok – mindezek növelik a közúti balesetek kockázatát.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy agépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknakmegfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változótapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látásiviszonyok okozzák.

Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítsejárművét a megváltozott körülményekre, s legyen önmaga istisztában azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetőimagatartást követelnek. Ősszel a látási viszonyok általában rosszabbak atavasszal és nyáron megszokottnál. Ritkábban és rövidebb ideig süt aNap, s a napsugarak egyébként is hegyesebb szögben érkeznek a Földre,jobban vakítva a járművezetőket (néha még a napellenző sem véd meg avakító sugaraktól).

A hetek előre haladtával egyre korábban sötétedik, látás útján nehezebbéválik a közlekedéshez szükséges információk szerzése, ezért gyakrabbankell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Nagyon fontos avilágítóberendezések folyamatos tisztán tartása, az izzókcseréje, s tartalékizzó beszerzése. A fényszórók tisztán tartása nemcsak azért fontos, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanemazért is, hogy más közlekedőket ne vakítsunk el. Sokan ugyanis nemtudják, hogy a szennyezett fényszóró felületek esetenként vakítóhatást idézhetnek elő.

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposanátnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot.Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszerellenőrzése önmagában nem elég, hiszen a jól működő és„csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosófolyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontoskellékei.

A megváltozott látási és útviszonyok – különösen esős időben, ill.ködben – más járművezetői magatartást követelnek. Nagyobb követésitávolságot kell tartani az ilyenkor igen gyakori utoléréses balesetek,azaz „koccanások” elkerülésére. Általában lassúbb haladás ésóvatosabb, körültekintőbb közlekedés szükséges ahhoz, hogy megelőzzüka közlekedési baleseteket. Vigyázni kell az úttest mellett haladógyalogosokra (lakott területen belül és kívül egyaránt), mindenkorbiztosítani kell a gyalogosok elsőbbségét a kijelöltgyalogos-átkelőhelyeken, s fokozott figyelemmel kell lenni afigyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

A gyermekek különösen az iskolák környezetében vannak nagyobbveszélynek kitéve. Nem árt tudni, hogy esős-szeles időben agyalogosok általában kevésbé körültekintőek, hiszen a kellemetlen időben– érthető módon - mielőbb célhoz szeretnének érni. Sajnos esős időbengyakran képződnek „pocsolyák” az utak felszínén. Ezért esős időbenfokozott figyelemmel, s amennyiben lehetséges, a pocsolyákkikerülésével, továbbá a haladási sebesség csökkentésével kellvigyázni a gyalogosokra.

Ősszel általában a munkába menet ideje is nő, ezért fontos, hogykorábban induljanak el otthonról. A késéseket soha ne próbálják megnagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel szükségtelenül ésaránytalanul nagy veszélybe hozzák magukat, családtagjaikat, valamintmás közlekedők testi épségét és életét. A közlekedés során soha nefeledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, valamint mások értékeire,mint ahogy azt másoktól a maguk vonatkozásában elvárják.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az ORFK Országos Baleset-megelőzésiBizottság a tavalyi év sikerét alapul véve idén is útjára indítja „Látniés látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányát,melynek keretében a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárokvezetői ingyenesen élhetnek azzal lehetőséggel, hogy a kampányban résztvevő szervizekben járművüket szakemberek átvizsgálják.

A kampányban optikusok is részt vesznek, akik térítésmenteslátásellenőrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják ajárművezetőket. Mely kezdeményezésről a közeljövőben részletestájékoztatást kaphatnak az olvasók.

Ha a fenti tanácsokat megfogadva közlekednek, ezzel már sokat tettek abaleset-megelőzés érdekében.

Valamennyi közlekedő biztonsága érdekében kérjük, figyeljenek egymásra,legyenek partnerek a közlekedésben és tartsák meg a közlekedési
szabályokat!

A fentiek figyelembe vételével kíván balesetmentes őszi közlekedést aGyőr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság BalesetmegelőzésiBizottsága!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.