Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Szeptember 23. 15:10, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kamatdöntés - Az MNB döntése megfelelt az elemzők várakozásainak

Kamatdöntés - Az MNB döntése megfelelt az elemzők várakozásainak

A várakozásoknak megfelelően, 2,10 százalékon tartotta az irányadó rátát a magyar jegybank, miután júliusban befejeződött a kamatcsökkentési ciklus - mondták az MTI által megkérdezett elemzők.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere kiemelte: az MNB döntése megfelelt a piaci várakozásoknak, az elmúlt hónap során nem kaptak a döntéshozók olyan újabb információt, amely a jegybankot a júliusi kamatvágási ciklus végéről szóló kommunikációjának újragondolására késztette volna. Az infláció a várakozásoknak megfelelően emelkedni kezdett augusztusban, de a jelenlegi folyamatok nem utalnak arra, hogy belátható időn belül veszélybe kerülne a jegybanki inflációs cél.
A globális szintéren az elmúlt hónapokban ismét az infláció lassulása tapasztalható, jelentősen csökkennek a nyersanyagárak, a dezinflációs hatás a régióban az eurózónás folyamatok miatt különösen jelentős - tette hozzá.
Kifejtette: az infláció lassulása mellett a növekedésben is látni megtorpanásra utaló jeleket, az Egyesült Államokon kívül az összes jelentősebb gazdasági régió esetében inkább romlást lehet tapasztalni. A környező országok jegybankjai hosszabb kivárás után újabb enyhítési hullámba kezdtek.
A feltörekvő piaci hangulat szeptemberben romlásnak indult, erősödtek az amerikai kamatemelési várakozások és Kínából is gyengébb adatok érkeztek, azonban Magyarországon és a régióban inkább az Európai Központi Bank enyhítő intézkedéseivel kapcsolatos várakozások dominálnak. A devizahitelek átváltásával kapcsolatos félelmek is oldódtak a piacon, hiszen úgy tűnik, az MNB, a devizatartalékok terhére, rendelkezésre áll majd a konverziónál - elemezte.
Bebesy Dániel rámutatott: jó esély van arra, hogy a jelenlegi helyzet tartósan fennmarad, s az is elképzelhető, hogy a gyengébb globális növekedési adatok és a dollár hirtelen erősödése miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-del kapcsolatos kamatemelési várakozások mérséklődnek majd, ami újabb érv lehet az alapkamat tartósan alacsony szinten való tartása mellett.
Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a várakozásoknak megfelelően, tartotta az irányadó rátát a magyar jegybank, s az MNB előrejelzése szerint tartósan laza vagy alacsony kamatkondíciókkal is elérhető az inflációs cél az előrejelzési horizont második felében.
Megjegyezte: az MNB a legutóbbi, júniusi előrejelzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az import révén Magyarországon is ható infláció - szaknyelven az importált infláció - a vártnál alacsonyabb volt, a kockázati mutatók javultak, az árfolyam erősödött. A reálgazdaságban a vártnál gyorsabb növekedést, élénkülő beruházást és fogyasztást láttak, kiugró foglalkoztatási létszámbővüléssel.
Az MNB júniusi prognózisa szerint 2016-ra teljesül a 3 százalékos inflációs cél. Nyáron 2014-re 2,9 százalékos, 2015-re 2,5 százalékos GDP növekedést valószínűsített az MNB, 0 százalékos inflációval számolva idén és 2,5 százalékkal a jövő évre.
Kiss Mónika arra számít, hogy a szeptemberi jelentés a korábbiakhoz hasonlóan kiemeli majd a külső alacsony inflációs környezetet és a kedvező munkaerő-piaci kondíciókat. Minden bizonnyal a 2014-es GDP növekedési előrejelzést is emeli majd az MNB. Ugyanakkor marginális emelés a 2014-es és 2015-ös inflációs számban is elképzelhető a lassan, de növekedésnek induló belső fogyasztás és reálbér-emelkedés következményeképpen - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.