Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Szeptember 20. 18:08, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Letették a csornai napelemgyár alapkövét

Letették a csornai napelemgyár alapkövét

Lerakták a mintegy 15 milliárd forintos beruházással épülő napelemgyár alapkövét szombaton Csorna határában.

Áder János köztársasági elnök, a város szülötte, díszpolgára az eseményen kiemelte: az üzemben évente annyi napelem készülhet, amennyi 300 ezer ember éves energiaigényét fedezheti. Szólt arról is, hogy a megújuló energiaforrásoknak, így a napenergiának is kiemelkedő szerepe van azon károk enyhítésében, amelyeket az ember tevékenysége okozott a Földön.

- Ezt a versenyt gyermekeink, unokáink érdekében meg kell nyernünk, ez a beruházás ebben segít minket. - mondta az államfő. Áder János úgy fogalmazott: "mindaz, ami itt épül, közös siker lesz globális egymásra utaltságunkban, és ugyanakkor magyar büszkeség is". Megemlítette, hogy miközben az elmúlt két évtizedben a világ szén-dioxid-kibocsátása 30 százalékkal nőtt, Magyarországé az elmúlt negyedszázad során ugyanekkora mértékben csökkent. Kiemelte: a csornai üzem olyan egyedi technológiával gyártja majd a napelemeket, amelyet jelenleg csak Japánban alkalmaznak.

Haidegger Ákos, a csornai beruházást végrehajtó EcoSolifer Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta: az új gyárban vékonyréteg-napelemeket fognak előállítani, amelyeknek a hatásfoka 30 százalékkal nagyobb, mint a jelenleg forgalomban lévőké.A megújulóenergia-szektor leggyorsabban fejlődő része a napelemgyártás, az új üzem pedig olyan munkahelyeket hoz létre, amelyek jelentős hozzáadott értéket teremtenek majd, és egyes területeken kizárólag magyarországi alapanyagokat használnak - emelte ki.Hozzátette: a két ütemben 14,5 milliárd forintos beruházással megvalósuló gyár termelésének zömét exportálják majd, elsősorban európai, közép-ázsiai és dél-amerikai piacokra.

Címkék: csorna, napelemgyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.