Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Augusztus 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Macskák, fókák, vombatok - jön az Állatkertek Éjszakája

Macskák, fókák, vombatok - jön az Állatkertek Éjszakája

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amely országszerte 11 településen, 14 helyszínen várja az állatok szerelmeseit augusztus 29-én, pénteken. Lesznek állatbemutatók, fáklyás felvonulás, merülés, fényfestés, vombatles, de aki kíváncsi, az akár a kulisszák mögé is betekinthet, belekóstolhat a gondozók életébe - sorolta a programokat a Rádió Orientnek Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját. Mint azt Hanga Zoltán elmondta, már régebben is voltak éjszakai programok, de ezek viszonylag kis létszámot befogadó rendezvények voltak. „Ezért indítottunk egy nagyobb szabású programot hagyományteremtő szándékkal. Ezért esik az Állatkertek Éjszakája a nyári szünet utolsó leheletét kihasználva minden év augusztusának utolsó péntekjére”– mondta Hanga Zoltán.

Idén már az ország 11 településén, 14 helyszínen lesznek programok. Ezen belül a fővárosban több lehetőség közül is lehet választani, a Budakeszi Vadasparkban, a Tropicariumban, az ELTE Fűvészkertjében és természetesen a Fővárosi Állat-és Növénykertben is várják a látogatókat. Nemcsak Budapesten, de Pécsett is több helyszín kapcsolódik be a programba, a Pécsi Állatkert belvárosi Akvárium-Terráriuma, illetve a Zsolnay kulturális negyedben a Planetárium is várja az érdeklődőket, ahol az égbolt állatait mutatják be a csillagképek segítségével. Ezen kívül Debrecen, Győr, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Poroszló, Szeged és Veszprém várja az érdeklődőket.

Mint arra Hanga Zoltán rámutatott, az Állatkertek Éjszakája nem csupán hosszabb nyitva tartást jelent, hiszen vannak olyan állatok, amelyek kifejezetten éjjel aktívabbak, mint például a nagymacskák. „Eleve úgy készülünk, hogy az állatgondozóknak több idejük legyen közvetlen kapcsolatot teremteni a látogatókkal, akik a kulisszák mögé is bepillanthatnak” - mondta a szóvivő.

A programok közül a szóvivő kiemelte a Tisza tavi ökocentrumot Poroszlón, ahol egzotikus állatokkal lehet találkozni, a bátrabbak pedig merülhetnek is. Kecskeméten fáklyás, vezetett séták várják a látogatókat és szinte minden helyszínen lehet ismerkedni az úgynevezett nem szeretem állatokkal, mint például az óriáskígyó. Ezzel szemben mint azt a Hanga Zoltán elmondta, a legkedveltebb állatok az elefántok, a vízilovak, az orrszarvúak, a zsiráfok, a majmok, illetve az oroszlánok, a tigrisek, a ritkaságok közül pedig a vombat vagy a hangyás sün.

A Fővárosi Állat-és Növénykert az utóbbi időben több újításon is átesett. „Történetében most először nem csökkent, hanem a volt Vidámparkkal növekedett az állatkert területe. 'Itt nyílt meg a Hol nem volt park, ahol 30 különféle állatot mutatunk be, illetve a megörökölt játékok - a hullámvasút, a barlangvasút, a mesecsónak vagy a körhinta – továbbra is működnek. Azáltal, hogy ez az új terület megnyílt és állatok költöztek át, szabadultak fel területek, amelyeket átalakítottak és benépesítettek. Kialakítottunk egy pampa kifutót, ahol sörényes hangyászokat láthat a nagyközönség, valamint egy ausztrál ösvényt, ahol be is lehet menni a kengurukhoz” - sorolta az újdonságokat Hanga.

Az Állatkertek Éjszakáján lesz állatbemutató, ahol kézbe adják az állatokat vagy be lehet menni közéjük, lesznek látványetetések, fókabemutató, elefántiskola, vombatles, de a gondozók életébe is belekóstolhatnak az érdeklődők. Lesznek olyan látnivalók, amelyek az esti, éjszakai hangulathoz tartoznak, ilyen a fényfestés vagy a tűzzsonglőr bemutató. Az összes játékot – kivéve a hullámvasút – egy zsetonért lehet majd ezen az éjszakán igénybe venni. Lesz vezetett séta is azok számára, akik a terület múltját szeretnék megismerni. A részletes programok az állatkertek honlapján találhatók meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott