Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Július 30. 12:00, szerda | Bulvár
Forrás: lvp/mti

Másodszor készült el Kínában a magyar Hősök tere pontos mása? – FOTÓK

Másodszor készült el Kínában a magyar Hősök tere pontos mása? – FOTÓK

A kínaiak minden lemásolnak, ezt tudtuk róluk. Azt azonban már kevésbé, hogy a világ nevezetességei közül többnek is elkészítették az élethű, méretarányos mását. Köztük a mi Hősök terünket is. Ráadásul már másodszor.

Csaknem húsz évvel az első "kínai Hősök tere" megjelenése után újabb városban állították fel a magyar nevezetesség másolatát, és ahogy az előző esetben, most sem egyedüli nyugati látványosságként.

Már a második pontos mása készült Kínában a magyar Hősök terének? – FOTÓK

Az új utánzat a kínai internetes beszámolók szerint a közép-kínai Csengtuban található, a helyi textilipari főiskola kampuszán. A felsőoktatási intézmény a világ minden táján látható több mint száz nevezetesség másolatát gyűjtötte be, és állította fel 440 hektáros területén. A magyar Hősök tere mellett helyet kaptak az egyiptomi piramisok, a nagy szfinx, a washingtoni Fehér Ház vagy a New York-i szabadságszobor, az angliai Canterbury székesegyház. Az építmények fele életnagyságú, másik fele némiképp kicsinyített.

Már a második pontos mása készült Kínában a magyar Hősök terének? – FOTÓK

Az iskola képviselőinek közlése szerint az építmények "oktatási célokat" szolgálnak, illetve turistalátványosságként is funkcionálnak. A Hősök terének millenniumi emlékművét korábban a kelet-kínai Sanghajtól 23 kilométerre lévő Nanhsziang faluban, a Global Paradise témaparkban építették fel - a magyar fél tudta nélkül - a kínaiak, egy amfiteátrum és a berlini Brandenburgi kapu szomszédságában. A témapark 1996-os nyitása után nem sokkal csődbe ment, az ott lévő épületek állapota súlyosan leromlott.

A Pejcsing Zsipao kínai lap szerint a csengtui másolatok felét egy korábbi történelmi témaparktól vásárolta a főiskola 90 millió jüan értékben, és azokat felújítva állította ki. Bár erről a lap külön nem számol be, nem kizárt, hogy a csengtui Hősök tere nem új építésű, hanem Sanghaj szomszédságából szállították oda.

És a mi eredetink:

Már a második pontos mása készült Kínában a magyar Hősök terének? – FOTÓK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára