Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 27. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Kustor Réka

Mellrák után is van élet - több, mint egy program

Mellrák után is van élet - több, mint egy program

Bóna Zoltánné Kingával beszélgettünk a rendezvényről, annak hátteréről

Bóna Zoltánné Kingával beszélgettünk a 2015. május 9-én, 15:00 órai kezdettel a Csornai Művelődési Központban megrendezésre kerülő „Mellrák után is van élet” című rendezvényről, aki nem csak az összejövetel rendezésének szerves résztvevője, hanem a megelőzésért tenni akaró, másoknak lelki támaszt nyújtó érintett.

- Mi az összejövetel célja, üzenete?
- Célunk, hogy felhívjuk a fiatal lányok, asszonyok figyelmét a korai felismerésre, az önvizsgálat fontosságára. Sajnos egyre fiatalabb korban jelentkezik ez a probléma, minél korábban fedezik fel, annál nagyobb esély van a gyógyulásra.

- Kiket vártok a rendezvényre?
- Szívesen látjuk aki érintett, érintettek családtagja, vagy egyáltalán, akik érdeklődnek a rendezvényünk iránt.

- Milyen programokkal készültök?
- Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin polgármester asszony nyitja meg a programot, ő a rendezvény védnöke, támogatja a kezdeményezést. Dr. Sipőcz István a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház onkológusa beszél a korai felismerésről, és annak kezeléséről. Ezt követően Harcsás Judit írónő mesél könyvéről, aki átélt élményeit vetette papírra, könyvének címe Remény a rákból. Majd mi, önkéntesek beszélünk a saját betegségünkről, ki-min ment keresztül, és ezt hogy éltük meg. Fellép a budapesti Százszorszép Hastáncklub, akik szintén érintettből állnak, és a táncot hívták segítségül terápiaként. Ezután következik a süteménysütő verseny díjainak átadása, ahol az első 3 helyezett részesül díjazásban. Szeretnénk kérni a környékbeli asszonyokat, lányokat, hogy süssenek minél több süteményt, ezzel is hozzájárulva rendezvényünk támogatásához. A program zárásaként kötetlen beszélgetésre invitáljuk a résztvevőket, lesz önvizsgálat tanítás, csillámtetoválás, sütemény kóstolás, pozitív gondolatok fája: amire mindenki írhat egy-egy üzenetet.

- Van-e fórum, közösség, ahova fordulhatnak az érdeklődők?

-mellrakinfo.hu : Azért hozták létre ezt a weblapot, hogy segíthessenek azoknak, akik szintén ezzel a betegséggel küzdenek éppen, vagy már túl vannak rajta. Itt vannak elérhetőségek, országszerte nagyobb városokra bontva, ahol az önkénteseket lehet keresni a nyilvános telefonszám, vagy üzenet útján.

A facebookon is van egy csoport, ahova ajánlás útján lehet bekerülni. Elsősorban érintettek várnak, hogy tudják őket támogatni lelkileg. Sok tagja van a csoportnak, de sajnos sokan nem merik felvállalni sem, mert úgy gondolják, h sajnálatnak lesznek kitéve, vagy a munkahelyük veszélybe kerül.

- Hol lesz a következő rendezvény?
- Budapesten van egy egyesület, akik támogatják ezeket a rendezvényeket. Több helyen is jelen vagyunk, legutóbb a margitszigeti futónapon vettünk részt, de hivatalosak vagyunk a balatonfüredi Kékszalag vitorlásversenyre, ahol szintén felhívjuk a figyelmet a megelőzésre.

- Önkéntes munkára hogy van lehetőség?
- Elsősorban az érintettek jelentkezését várjuk, ők tudnak hatásosan lépni, de persze szívesen látunk más érdeklődőt is. Önkéntes munkánk még azzal is kiegészül, hogy akinek az utolsó kemoterápiás kezelése van, a kórházzal történt egyeztetést követően megünnepeljük, hogy véget ért a kezelés első része : virággal, plakáttal, süteménnyel köszöntjük.

A program meghívója itt érhető el: Mellrák után is van élet

Következő beszélgetésünkben közelebbről megismerhetjük Kinga történetét, mely sokaknak erőt adhat, és segíthet a betegség átvészelésében. Együtt könnyebb!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.