Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 25. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: E.on Hungária

Nem csak látványnak szép, biztonsági kérdés a gallyazás

Nem csak látványnak szép, biztonsági kérdés a gallyazás

A gallyazás idejére térítésmentes feszültségmentesítést lehet kérni a szolgáltatótól!

Gereblyézés, ültetés, komposztálás - megannyi aktuális kerti munka, arra azonban kevesen gondolnak, hogy megmetsszék az elektromos vezetékekhez közeli fákat. Pedig akár életek is múlhatnak rajta. a túl magasra nőtt ágak okozói számos üzemzavarnak, áramkimaradásnak. Miniszteri rendelet írja elő a telektulajdonosoknak ezt a kötelezettségét - de a fő szempont mégsem csak ez kell, hogy legyen! Fontos a biztonság is, hiszen akár emberéletek múlhatnak a nem megfelelően gondozott fákon. Tavaly egy kislány szenvedett égési sérüléseket, amikor felmászott egy eperfára, s annak ága - meghajolva a gyerek súlya alatt - az alatta lévő vezetékkel érintkezett.

Bármennyire is szép látvány egy lombos fa képe a ház előtt, néha bizony emberi beavatkozásra van szükség. Hogy pontosan mekkorára, azt jogszabály írja elő: 1 kV névleges feszültségű vezetéktől - a lakóházak között futók nagy része ilyen - 1-1 méter távolságot kell tartani. 1-35 kV között a szélső vezetéktől oldalirányban 5-5 méter (a vezeték belterületen lévő, és fokozott biztonságra vonatkozó előírásoknak megfelelő szakaszán 2,5-2,5 méter) a biztonsági övezet, míg az ennél nagyobb feszültségű vezetőknél 13-13 métert kell figyelembe venni. Érdemes erre már a kert tervezésekor odafigyelni, hiszen nagyfeszültségű vezeték alá csak olyan fa telepíthető, amelynek ágai kifejlett állapotukban is legalább két méterrel elmaradnak tőle.

Nemcsak a balesetveszély miatt van szükség metszésre, a vezetékek mellé belógó ágak már közepes szélben is üzemzavart okozhatnak. Sokan nem is gondolják, hogy az annyi bosszúságot okozó - sokszor csak néhány perces - áramkimaradásoknak talán éppen a házuk előtt álló fa az okozója! Nem beszélve a klímaváltozás miatt fellépő egyre gyakoribb viharokról, amelyek a faágakat letörve akár többórás üzemzavart is előidézhetnek. A tapasztalatok alapján az együttműködés területén még sokat lehet javítani, hiszen gyakran csak a lakossági tiltakozásról hallani egy-egy kényszerű fakivágás kapcsán, az ezzel elhárított balesetveszélyről nem...

A gallyazás idejére természetesen áramtalanítani kell az adott vezetékszakaszt, ezért annak tervezett időpontját legalább 30 nappal előre, lehetőleg írásban, be kell jelenteni az áramszolgáltatónak, hogy térítésmentesen elvégezhesse a feszültségmentesítést. Érdemes még időben gondolni erre, hiszen ha a szolgáltató végzi el a munkát, nem tud érvényesülni a tulajdonos esztétikai vagy növényvédelmi szempontja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.