Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Május 28. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Újabb fontos határidő: számviteli beszámoló, társasági adó

Újabb fontos határidő: számviteli beszámoló, társasági adó

500 ezer forintig terjedő bírsággal szankcionálhat a NAV

A számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodókat, illetve a társaságiadó-alanyokat érintő fontos határidő közeleg. Előbbieknek számviteli beszámolójukat kell közzétenni június 1-ig, utóbbiaknak a tavalyi társaságiadó-kötelezettségükről kell elszámolni.

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak általános esetben minden év május 31-ig elektronikus formában kell közzétenniük éves számviteli beszámolójukat. A nyilvános adatok nemcsak a piaci szereplőknek nyújtanak naprakész információkat üzleti partnereikről, hanem átláthatóbb piaci viszonyokat teremtenek, és védik a hitelezők érdekeit is. Mivel május 31. az idén hétvégére esik, a beszámolót a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu) keresztül június 1-ig kell feltölteni.

Azokat a cégeket amelyek ezt elmulasztják, 500 ezer forintig terjedő bírsággal szankcionálja a NAV. Amennyiben a vállalkozás további 30 napon belül sem teljesíti közzétételi kötelezettségét, a mulasztási bírság 1 millió forinttal emelkedik, újabb 60 nap elteltével pedig a NAV felfüggesztés nélkül, hivatalból törli az adószámot és a cégbíróságnál kezdeményezi a cég megszüntetését.

Az éves beszámoló nonprofit szervezetekre vonatkozó eltérő szabályaival kapcsolatban a NAV honlapján közzétett 13. számú információs füzet ide vonatkozó része nyújt segítséget.

Május 31. (az idén június 1.) a társaságiadó-alanyok számára is fontos adózási határidő. Főszabály szerint eddig az időpontig kell benyújtani az előző évre vonatkozó társaságiadó-bevallást és megfizetni az adót. A határidő elmulasztása 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot von maga után. Egyes szervezeteknek (alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, egyházi jogi személy, lakásszövetkezet, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az európai területi társulás és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény) lehetőségük van arra, hogy amennyiben vállalkozási tevékenységből nem származott bevételük, vagy azzal kapcsolatban költséget, ráfordítást nem számoltak el, akkor a 1429-es társaságiadó-bevallást az azt helyettesítő TAONY jelű nyomtatványon tett nyilatkozattal váltsák ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.