Városlista
2019. március 25, hétfő - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2018. December 06. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Egy konténerben mutatták be, milyen is egy lakástűz

 Egy konténerben mutatták be, milyen is egy lakástűz

Videóval

Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ebben az időszakban naponta akár harminc lakásban is keletkezik tűz. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell, és a szabadidős tevékenység, valamint az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.

Ennek az időszaknak a veszélyeire hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem a Nyugati téren tartott bemutatóval. A felállított konténerben egy nappalit rendeztek be, amely teljesen kiégett. A tűz egy adventi koszorú égő gyertyájáról terjedt át a szoba többi részére. A járókelők jól megfigyelhették a tűz pusztítását, azt, hogy néhány perc alatt hogyan borítanak el mindent a lángok és hogyan tud megsemmisülni egy átlagos nappali. A tüzet a fővárosi tűzoltók oltották el, miközben dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője hasznos tanácsokkal látta el az érdeklődőket. „A karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul, hogy a tűz miatt az ünnepek alatt válik lakhatatlanná egy-egy otthon”. – mondta a tábornok.

A bemutatón az is látható volt, hogy mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt és az így keletkező tüzet megpróbálja vízzel eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzgömb keletkezik. Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt és el kell zárni a tűzhelyet.

Az országos tűzoltósági főfelügyelő kiemelte, hogy egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásának legelején hangosan sípol az érzékelő.

A bemutatóról készült videó:

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 25. 11:00, hétfő | Helyi

Motoros baleset a 85-ös főúton

Szalagkorlátnak ütközött a körforgalomban.

2019. Március 25. 09:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Hálózatkarbantartás miatt lesz áramszünet.

2019. Március 24. 15:33, vasárnap | Helyi

Polgárőr továbbképzést tartottak Kónyban

A polgárőrök a bűnmegelőzés fontos szereplői.

2019. Március 23. 15:00, szombat | Helyi

Zarándokvonatot indít a GYSEV Ferenc pápa csíksomlyói látogatására

A Sopronból induló zarándokvonat Fertőszentmiklóson, Kapuváron és Csornán is megáll.