Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 06. 22:23, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

"El a kezekkel a kórházunktól!"

Civilek demonstráltak, de a képviselő-testület a FIDESZ képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt a kórház ügyében összehívott testületi ülésen.

Délután sokkal többen gyülekeztek a csornai városháza előtt, mint testületi ülés előtt máskor szoktak. Civil kezdeményezésre demonstrációt szerveztek a Margit kórház érdekében. A bejegyzés alatt álló Szeretem Csornát Városvédő Egyesület aktivistái fogadták a csornaiakat, és gyűjtötték petíciójukhoz az aláírásokat. Kónya Krisztián a szervező civilek nevében elmondta, hogy egyesületük a jövőben szerepet akar vállalni közéleti, kulturális és szakmai programokban. Kezdeményezésüket a kényszer szülte, mert úgy érzik, a képviselő-testületben a lakosság érdekeivel ellentétes döntések születnek. Városvédő egyesületnek nevezik magukat, mert úgy érzik, most meg kell védeni Csornát. Meggyőződésük, hogy a civilek is tudnak tenni, ha mást nem, felrázzák a lakosságot.

- Most sem akarunk lehetetlent! Csak azt akarjuk, amink van, azt ne vegyék el! - mondta a Margit kórház megszüntetéssel fenyegető átszervezéséről, amit a múlt héten fogadott el a testület FIDESZ KDNP többsége.

- El a kezekkel a kórházunktól! – mondta, és felszólította dr Turi György polgármestert és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőt a kórház megmentése érdekében az együttműködésre.

Ezt követően felolvasták a petíciót, amit a mai napon több mint 600 csornai írt alá, amiben felszólítják a testületet az átszervezésről hozott döntés visszavonására, ragaszkodnak a Margit kórház struktúrájának megtartásához, és felkérték a polgármestert, hogy ösztönözze Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőt a kórház megmaradása melletti kiállásra és az ahhoz szükséges lobbi tevékenységre.

Dr Turi György polgármester átvette a petíciót, és elmondta, hogy mindenben egyetért a demonstrálókkal, és behívta őket a kezdődő testületi ülésre.

Az ülés kezdetének időpontjára így zsúfolásig megtelt a nagy tanácsterem, az érdeklődőknek még pótszékeket kellett behozni, és a testület tagjai a pódiumon elhelyezett székeken tudtak csak leülni.

Dr Turi György bejelentette, hogy az ülés nem határozatképes, a 12 képviselőből 6 jelent meg. Az SZMSZ szerint 30 percig várnak, hátha érkezik még valaki. Ezalatt ismertette a kórház anyagi nehézségeinek történetét, és azt a vitát, ami az ágyszámok átcsoportosítása körüli döntés miatt kialakult. Ő úgy ítéli meg, hogy ha a meglévő kevés sebészeti és szülészeti aktív ágyból még kilencről lemondanak, az a sebészet és a szülészet megszűnéséhez vezet. Ha a kormány meg akarja szüntetni Csornán a sebészetet és a szülészetet, akkor döntsön úgy, de ne várja el, hogy ezt a fenntartó önkormányzat teszi meg helyette. Ráadásul az OEP levele szerint a sebészet és szülészet kihasználtsága országos átlag feletti, a belgyógyászat és a neurológia átlag alatti, így értelmetlen oda átcsoportosítani. Az a megyei javaslat pedig teljesen elfogadhatatlan számára, hogy Csorna teljesen szüntesse meg az aktív betegellátást, és vegye át a téti pszichiátriai rehabilitációs ellátást. Végül felolvasta Kiss Ottó FIDESZ KDNP frakcióvezető levelét, amiben kimentette más elfoglaltságuk miatt a FIDESZ képviselőit, és elmarasztalta a polgármestert az egyeztetés nélküli gyors összehívás miatt.

Mivel képviselő nem érkezett, az ülés lakossági fórum jelleget öltött. Több felszólaló is erős érzelmekkel beszélt a kórház megmaradása, ha kell megvédése mellett. Nagy zúgolódás fogadta, hogy a FIDESZ képviselőinek és a független Balogh Csabának a távolmaradása megakadályozta az ülés megtartását.

Dr Viniczai Zoltán kórházigazgató elmondta, hogy az átcsoportosítás egy finanszírozási kényszerlépés, és a kórház megmentését szolgálja.

Bella Rudolf próbálta magyarázni a FIDESZ képviselők távolmaradását és álláspontját, azzal vádolta a polgármestert, hogy újból nem mond igazat. Kijelentette, hogy az előző kormányzati ciklusban lehetett volna megmenteni a csornai kórházat, ezt most már nem lehet. Ez a megjegyzés többekben értetlenséget váltott ki, szavai hangos ellenérzéseket váltottak ki.

Mivel több képviselő nem érkezett, ezért a polgármester bejelentette, hogy bezárja az ülést határozatképtelenség miatt, és hétfőn 18 órára újra összehívja változatlan napirenddel. A jelenlevőket felkérte, hogy aki teheti, hétfőn is menjen el.

Címkék: csorna, kórház

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.