Városlista
2018. július 19, csütörtök - Emília

Hírek

2017. Augusztus 11. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szélsőséges időjárás esetén is óvjuk magunkat és értékeinket!

 Szélsőséges időjárás esetén is óvjuk magunkat és értékeinket!

Már a Rábaközben is sok kárt okoztak az idei viharok.

Hazánkban az idei nyarat a napokig tartó rendkívüli meleg mellett, hirtelen támadt viharos széllel járó zivatarok jellemzik, amiket gyakran kísér villámlás. A nyári viharokat és a velük együtt járó meteorológiai jelenségeket megelőzni nem lehet, azonban az általuk okozott esetleges károkat megfelelő előkészületekkel csökkenteni lehet.
A nagy melegben elsősorban saját és családtagjaink egészségét óvjuk, több folyadékot fogyasztunk, vitamindús és könnyebb ételeket eszünk, különböző fényvédő krémeket használunk bőrünk védelmére, napszemüveggel, kalappal védjük magunkat az erős napsugarak ellen és a legmelegebb, dél körüli órákban lehetőség szerint nem tartózkodunk a szabadban, a tűző napon.

A viharok ellen csak úgy tudunk védekezni, hogy felkészülünk, és tárgyainkat, értékeinket biztonságba helyezzük.

A viharok által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén, azok valószínűségének és mértékének függvényében figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Ezeknek az információknak a lakossághoz történő eljuttatását a katasztrófavédelem is segíti. A riasztások híre megjelenik az ingyenesen elérhető, bármelyik okostelefonra vagy táblagépre letölthető és személyre szabható VÉSZ alkalmazáson.

Amikor már ismert, hogy hol és milyen veszély várható, meg lehet tenni a szükséges óvintézkedéseket. Alapvetően három veszélyes meteorológiai jelenségre vezethetők vissza a nyári viharok okozta káresetek: ezek az erős szél, a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, valamint a villámcsapás. Az alábbi lépésekkel lehet elejét venni, vagy csökkenteni a károkat:

Zárjuk el, vagy rögzítsük a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban vagy azokat felkapva ne okozzon kárt!

Lehetőség szerint ne parkoljunk gépjárművünkkel fa alá!

Jelentős mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsuk a pincét és a szuterénben található helyiségeket, ezekből az épületrészekből vigyük biztonságos helyre háziállatainkat és ingóságainkat!

A patakok és kisebb vízfolyások rövid idő alatt veszélyesen megáradhatnak, ne tartózkodjunk a közvetlen közelükben és ne próbáljunk meg átkelni rajtuk!

A nagy mennyiségű csapadék minden közlekedési ágazatban fennakadásokat és késéseket okozhat, az utakon és aluljárókban összegyűlt vízben elakadhatnak a gépjárművek. Kerüljük el ezeket az útszakaszokat!

Védekezés villámcsapás ellen:

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el minket, húzódjunk be valahová (ne magányosan álldogáló fa alá). A legjobb egy ház vagy egy üzlet.

Ha gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, a fém részeket ne érintsük meg.

Hagyjuk el a kimagasló vagy exponált helyeket.

Barlang, mélyedés akkor nyújthat védelmet, ha legalább 1,5 méter mély.

Kerüljük a nedves talajt, azonnal hagyjuk el a vízfelületeket.

Kerüljük a kőomlás veszélyes szakadékokat.

Védekezhetünk úgy is, ha 10-30 cm vastag szigetelőrétegre állunk (száraz kő, ruhanemű).

Nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alatt táborozni, mert a lezuhanó ágak összezúzhatják a sátrat, és a villámcsapás veszélye is itt a legnagyobb.

A villámcsapás hatásai ellen otthonunkban villámhárítóval és az elektromos hálózatba kötött túlfeszültség elleni védelemmel tudunk védekezni!

Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Ezek érdekelhetnek még

2018. Július 19. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A legújabb állásajánlatok a Szuperinfó heti számából

2018. Július 19. 10:00, csütörtök | Helyi

Woodoo zenei varázslat a csornai Zenepavilonban

Péntek 20 óra, a belépés díjtalan

2018. Július 19. 07:00, csütörtök | Helyi

A bűnözők soha sem pihennek!

Videóval

2018. Július 18. 16:00, szerda | Helyi

Idén is lesz Rábaközi nap a Művészetek völgyében

Július 26 Muharay udvar