Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Június 05. 12:46, kedd | PR

5 tipp a tökéletes grillezéshez

5 tipp a tökéletes grillezéshez

A kerti partik elengedhetetlen része a kerti sütögetés. Ám a grillezés nem is olyan könnyű műfaj. Ki kell ismernünk a saját grillsütőnket, rá kell jönnünk, hogy hogyan kell megfelelő tüzet és parazsat készíteni.

Ehhez pedig gyakorolni kell, jó sokat. Szerencsére erre számtalan alkalom nyílik addig, amíg az időjárás engedi.

Kezdjük az alapoknál – mire van szükségünk?

Először is érdemes átgondolnunk, hogy a kerti partin hány főre szeretnénk sütögetni, és erre mekkora helyünk van. Rendelkezésünkre áll egy kert, egy kisebb-nagyobb terasz vagy csak egy balkon?

Választhatunk, hogy faszenes, elektromos vagy gáz, esetleg kombi grillsütőt szeretnénk. Mindegyikből többfajta méret áll rendelkezésünkre: grillkocsi a nagy baráti társaságokhoz, gömbgrill a vasárnapi ebédhez. Persze ma már a grilltárcsától kezdve a balkongrillen át az asztali változatig mindenre van megoldás. Számtalan kiegészítő is rendelkezésünkre áll, hogy a lehető legjobb legyen a grillezés élménye!

Az előkészületek

A grillezéshez akkor már mindenki ért, amikor a húsokat kell forgatni. Az igazság az, hogy egyáltalán nem könnyű feladat azt sem jól csinálni. Először is a húsokat be kell pácolni, akár már egy nappal a sütést megelőzően, ami lehet barbecue jellegű, magyaros, pikáns... amilyennek csak akarjuk, a lényeg, hogy a fűszerezés passzoljon a husi fajtájához. A pácból pedig mindenképp rakjunk félre a locsolgatáshoz!



Ne feledkezzünk meg a halakról, a sajtokról, a zöldségekről, sőt a gyümölcsökről sem! Grillezni szinte minden zöldséget lehet, de különösen finom a kukorica és a gyümölcsök közül is az őszibarack és az ananász. Ezeket megfelelő méretűekre kell vágni és fűszerezni, majd a nyársra felhúzni, tárcsára vagy tálcára rakosgatni. Erre is szánjunk időt, már így nyersen is mutatósak lesznek!

Izzítsuk be a tüzet!

Ha elektromos, illetve gázgrillsütőnk van, akkor annyi a teendőnk, hogy a sütés előtt 15-20 perccel kapcsoljuk be, hogy legyen ideje kellőképpen felmelegedni a rácsoknak.

Ha faszenes a grillsütő, akkor a sütés előtt 30 perccel hamarabb kezdjünk hozzá a művelethez. Mi kell a finom grillételekhez? Az izzó parázs. Az izzó parázshoz pedig a jó tűz. Tehát először is rakjunk tüzet. Egyéni ízlés kérdése, hogy ezt ki mivel teszi, de jó kiindulási alap, ha a száraz, kemény fadarabok közé teszünk némi éghető papírt gyújtósnak. Lehetőség szerint kerüljük el a gyújtófolyadékok használatát, ezek károsak is lehetnek az egészségre.

Ha sikerült tüzet gyújtani, levegővel felszítani a lángot, amely aztán csillapodva ég, akkor jöhet a faszén. Öntsük középre, majd ha átforrósodott és izzik, terítsük szét egyenletesen. Ha egy vékony, szürke hamuréteg is képződött rajta, kezdődhet a sütögetés!



Kiegészítők ínyenceknek

Ha szeretnénk tovább fokozni az élményt, akkor beszerezhetünk például illatosított füstölőforgácsot és füstölőfát – mindkettő plusz különleges ízt tud adni a grillezett ételeknek. Jól jöhet egy locsolószett is a sültekhez, amellyel a megmaradt pácot tudjuk adagolni, vagy a bbq szószt kenegetni. Ha szuper precízek szeretnénk lenni, használjunk maghőmérőt a húsoknál, és beszerezhetünk pluszban egy grillcsirke sütőt is.

Adjuk meg a módját!

Ha mindennel elkészültünk és szükséges, akkor használjunk melegen tartó sütőrácsot az ételek elfogyasztásáig. A különböző húsokhoz, halfélékhez használjunk megfelelő evőeszközt. A terítékkel, dekorációval, fényekkel tovább emelhetjük a kerti parti hangulatát!

Ha pedig vége a grillezésnek, tisztítsuk meg az eszközöket, majd takarjuk le, hogy megóvjuk az időjárás viszontagságaitól. A legfontosabb tanács a végére maradt. Minden esetben ügyeljünk a biztonságos, balesetmentes sütögetésre!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?