Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 19. 14:19, vasárnap | Életmód
Forrás: mno.hu / MTI

A császármetszés növeli a cukorbetegség kockázatát?

A császármetszés növeli a cukorbetegség kockázatát?

A császármetszéssel született gyermekeknél kétszer nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata, mint a természetes úton világra jövő babáknál.

A müncheni Műszaki Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a környezeti hatások miként befolyásolják a betegség alakulását. A vizsgálatba 1650 olyan gyermeket vontak be, akik esetében magas volt a cukorbetegség kockázata. A gyerekeket születésüktől fogva átlagosan 11 éves korukig kísérték figyelemmel.

A tudósok eredményeiket a Diabetes című folyóiratban mutatták be.

A kutatás szerint azoknak a császármetszéssel született gyermekeknek, akiknek szülei egyes típusú diabéteszben szenvednek, 4,8 százaléka betegszik meg tizenkét éves koráig diabéteszben. A hasonló családi terheltségű, de természetes úton született gyermekeknek csupán 2,2 százaléka lesz cukorbeteg.

A diabétesz császármetszéssel megnövekedett kockázata független attól, hogy koraszülésről, ikerterhességről van-e szó, és hogy az újszülött az anya első gyermeke-e. A születés hónapja és az anya esetleges dohányzása sem relevánsan befolyásoló faktorok.

„A jelenség magyarázata az a tény, hogy a császármetszéssel történő születésnek hatása van a gyermek bélflórájára és az immunrendszerére is” – mondta el a tanulmányt vezető Anette-Gabriele Ziegler. Ez ahhoz vezethet, hogy az immunrendszer saját teste ellen fordul.

A bélrendszerben élő mikroorganizmusok között a császármetszéssel világra jött gyerekeknél például kevés bifidobaktériumot – hasznos bélbaktériumot – találtak. Így ezeknek a gyerekeknek a bélflórája már a diabéteszesekéhez hasonló – mondta el a szakértő.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.