Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Augusztus 08. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szén-monoxid mérgezések, kéménytüzek

Szén-monoxid mérgezések, kéménytüzek

Sajtótájékoztatót tartott a megyei katasztrófavédelem.

Sajtótájékoztatót tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a BM OKF GEK Kéményseprő-ipari Szerve Győr-Moson-Sopron Megyei Ellátási Csoportjával közösen ma délelőtt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagy figyelmet fordít a megelőző munkára. Így minden lehetőséget megragadnak, hogy a lakosságot tájékoztassák, hogy legyenek biztonságban az éppen aktuális veszélyeket figyelembe véve. A szén-monoxid-mérgezés lehetősége egész évben fennálló problémát jelent, a fűtési szezonban, ősztől pedig a kéménytüzek megelőzése is céljaik között szerepel. A megelőzéshez szorosan kapcsolódik a kémények tisztántartása, és mivel idén megváltoztak a kéménysepréssel kapcsolatos lakosságot is érintő jogszabályok, így a média közvetítésével mindkét témában lehetőségük nyílt a széleskörű tájékoztatásra.

A sajtótájékoztatón elsőként a megyei igazgatóság szóvivője szólalt fel, aki miután bemutatta a megyei kéményseprő-ipari csoport vezetőjét, Szücs Józsefet, arra hívta fel a figyelmet, mi mindenre kell odafigyelnünk, hogy ne kerüljön a veszélyes, nehezen észrevehető, mérgező gáz, a szén-monoxid lakókörnyezetünkbe. A szóvivő kiemelte, hogy gyakori ok, hogy a nyílt lánggal égő fűtőberendezésnek nem megfelelő a műszaki kialakítása, vagy elmaradt annak időszakos karbantartása. Problémát jelenthet, ha a lánggal égő berendezés levegő-utánpótlása nem biztosított, vagy ha elmarad a kéményseprés, és emiatt felhalmozódik a kéményben a korom.

Idén eddig 17 esetben kellett beavatkozni Győr-Moson-Sopron megyében a hivatásos tűzoltó egységeknek szén-monoxid jelenléte, vagy mérgezés gyanúja miatt. Pozitívumként említette, hogy egyre többen vásárolnak szén-monoxid-érzékelőt, amely időben jelzi a veszélyt, így elkerülhetők a balesetek.

Ugyanilyen fontos feladata a katasztrófavédelemnek, hogy a kéménytüzek száma is csökkenjen, amelyből idén az év elején 23 volt a megyénkben. A kéménytüzek megelőzésénél hangsúlyozta, hogy csak azzal a tüzelőanyaggal szabad fűteni, amire tervezték a tüzelőberendezésünket. Hiszen ha nem csak száraz fával, szénnel tüzelünk, hanem háztartási hulladékot, műanyagot tartalmazó szemetet dobunk a tűzre, sokkal több lerakódás képződik a kéményben, amely így eltömődhet, a füst visszaáramlik a lakásba, de akár kéménytűz is keletkezhet.

Bár még van pár hónap a fűtési szezon kezdetéig, fontos a lakosság tájékoztatása, így időben el tudják kezdeni a fűtőberendezések szakemberrel történő átvizsgáltatását, illetve fel tudják venni a kapcsolatot a kéményseprőkkel.

A szóvivő beszámolója végén kiemelte, hogy a lakossági kéményseprést két éve az ország nagy részén már a katasztrófavédelem kéményseprői végzik. Megyénkben a megye 183 településéből 182 településen a BM OKF GEK Kéményseprő-ipari Szerve Győr-Moson-Sopron Megyei Ellátási Csoportja végzi ezt a tevékenységet a lakossági szektorban.

A lakossági kéményseprés ingyenes, de fontos tudni, hogy a családi házakban lakó magánszemélyekhez nem érkezik a korábban megszokottak szerint a kéményseprő, hogy elvégezze a felülvizsgálatot, vagy ha szükséges a seprést. Saját magunknak kell felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel, és egyeztetni egy számunkra megfelelő időpontot. Érdemes ezt már most a nyáron megtenni, nem pedig a fűtési szezon kezdetéig várni, hiszen ha akkor tömegesen szeretnénk a kémények vizsgálatát kérni, nagyon megnehezítjük a kéményseprők dolgát. Elmondta, hogy többféle lehetőség van a kapcsolatfelvételre, akár személyesen Győrben a Benczúr utcában, ahol hétfőnként egész este nyolc óráig van ügyfélfogadás, de telefonon, levélben, esetleg interneten keresztül is intézhetjük kéményekkel kapcsolatos ügyeinket. A különböző lehetőségeket korábbi cikkünkben felsoroltuk.

A pontos elérhetőségeket, az online ügyintézés előnyeit és azt, hogy mi mindent ellenőriznek, mérnek a kéményseprők az ingyenes vizsgálat során, már Szücs József a megyei kéményseprő csoport vezetője ismertette. A tájékoztató során kitért arra is, hogy ha szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente egy alkalommal ingyenes a felülvizsgálat.

A társasházban élő magánszemélyekhez írásbeli értesítést követően hívás nélkül érkezik a kéményseprő, és ingyenesen elvégzi a sormunkát, ha viszont a házba gazdálkodó szervezet, vagy vállalkozás van bejegyezve, akkor a kéményseprést kötelező megrendelni egy kéményseprőcégtől, és ekkor a szolgáltatás már díjköteles.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.