Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Augusztus 09. 13:11, csütörtök | PR

A permetezésről kezdő hobbikertészeknek

A permetezésről kezdő hobbikertészeknek

Sokan vágyunk vegyszermentes zöldségekre, gyümölcsökre és szobanövényeinknek is a legjobbat szeretnénk. Ám sajnos a kártevők nem válogatnak, vannak, amelyek ellen csak a permetezés lehet a megoldás.

Tehát bármennyire is arra törekszünk, hogy bio és fenntartható módon kertészkedjünk, akár csak a balkonunkon, sajnos gyakran előfordul (szinte mindenkivel), hogy valamilyen kártevő előbb-utóbb megtámadja gondosan nevelgetett növényét.

A felszerelés kiválasztása

Fontos, hogy időben cselekedjünk, és a permetezéssel elejét vegyük a problémának. Ezért sok múlik a növényvédő szer és a megfelelő permetező kiválasztásán. Kérjünk segítséget, és azonosítsuk be, hogy mi támadta meg a növényünket. Készítsünk róla fotót, és mutassuk meg egy hozzáértőnek, aki már szert is tud ajánlani.

A permetezők különböző méretűek, űrtartalmúak és többféle funkcióval rendelkeznek. Vannak kézi permetezők és háti változatok. Egy kisebb, 1,5-2 literes kézi permetező egy balkonkertész számára már elegendő, a nagyobbat a kiskertekhez érdemes venni.

Kémiai, azaz vegyszeres permetezés

Sok hasznos információra lelhetünk az interneten arra vonatkozóan, hogy adott problémát milyen vegyszerrel kezeljünk. Mégis azt javasoljuk, hogy egy tapasztalt kertész, szakember tanácsát vegyük elsősorban alapul.

Egy általános permetszer lehet, hogy jó megoldás megelőzésre, de gyakori használata ellenállóvá tehet egy-egy kártevőt. Így bár a lehető legjobb szándékkal használtuk kézi permetezőnket növényápolás közben, nagyobb költségekbe verhetjük magunkat, mert újabb és újabb szereket kell megvásárolnunk, hogy hassanak is. Még egy jótanács: kiskertekhez bőven elég kis kiszerelésű növényvédőszert vásárolni, mert nagyon kevés mennyiség szükséges a permetlé bekeveréséhez.

Permetezés természetes főzetlével

Ha a kártevő vagy betegség, ami megtámadta növényünket nem számottevő, akkor mindenképp próbálkozzunk először a szelídebbnek mondható, vegyszermentes permetezéssel. Csalánból, kamillából és fokhagymából is kitűnő főzet készíthető, amelyet ugyanúgy egy permetező segítségével spriccelhetünk rá a növényekre.

Biztonsági előírások

Minden körülmények között tartsuk be a biztonsági előírásokat. Ez a legalapvetőbb szabály. A vegyi anyagok gyerekekre, terhes nőkre különösen veszélyesek lehetnek, de mi magunk is mindenképp használjunk védőruházatot! Szeles időben ne permetezzünk, az adagolást mindig szigorúan tartsuk be. Permetezés közben ne együnk és ne dohányozzunk.

A munka végeztével pedig alaposan tisztálkodjunk meg, hogy véletlenül se maradjon rajtunk vagy ruházatunkon vegyi anyag. A kézi vagy háti permetezőt is az előírásoknak megfelelően tisztítsuk és tároljuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?