Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Augusztus 27. 07:11, hétfő | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A világ iskoláinak csaknem a felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek

A világ iskoláinak csaknem a felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek

A világ iskoláinak csaknem a felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek, nincs ivóvíz, toalett vagy mosdó

- figyelmeztettek szakértők az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett közös jelentésében.

Mintegy 900 millió gyerek néz szembe az alapvető higiéniai feltételek hiányával oktatása során, ami miatt fokozott egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve - szögezte le a jelentés.

Az általános és középiskolák közel egyharmadában nincs hozzáférés biztonságos ivóvízhez, ami mintegy 570 millió gyereket érint.

A világ iskoláinak csak egyharmadában vannak megfelelő mellékhelyiségek, ami több mint 620 millió gyereknek nehezíti meg tanulmányait. Gyakorlatilag minden ötödik általános iskolában és minden nyolcadik középiskolában nincsenek meg a szükséges higiéniai körülmények.

A legrosszabb a helyzet Szubszaharai Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

A jelentés kiemelte: kifejezetten a serdülő lányokat éri hátrány, akik a menstruáció ideje alatt kimaradnak az iskolából, mert ott nincsenek tisztálkodásra alkalmas létesítmények. Dél-Ázsiában az iskolás lányok harmada hiányzik ilyenkor az iskolából.

A Világbank tavaly jelezte, hogy az adott országokban meg kell négyszerezni az ivóvízellátásra és higiéniára szánt összegeket.

Szakértők szerint a fennálló helyzeten könnyen lehet javítani, ha a politika prioritásként jelöli meg e hiányosságok kiküszöbölését.

Címkék: higiénia, iskola

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 19:00, vasárnap | Életmód

Virágzó pompa erőfeszítés nélkül

Muskátliültetés- és gondozás egyszerűen!

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.