Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Március 11. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Rábaköz Info Magazin

Az ellenzéki összefogás nem kényszer, hanem esély

Az ellenzéki összefogás nem kényszer, hanem esély

Választás 2018

A Téttől Ivánig 75 települést tartalmazó, Csorna központú országgyűlési egyéni választókerületben a pártok megállapodása alapján a DK indít jelöltet, akit az MSZP támogat. Szabó Zoltán képviselőjelölt lett, miután leadta a szükséges ajánlásokat, és a helyi választási bizottság nyilvántartásba vette. A képviselőjelölttel, és Kránitz Lászlóval, az MSZP megyei elnökével beszélgettünk.

- Mit kínálnak az együttműködő pártok a Rábaköz és Sokoróalja népének?
- Szabó Zoltán: Ez a választókerület a megye közepe, csaknem 100.000 ember él itt. Az iparosodott Győr mellett ez a tipikus magyar vidék, rengeteg természeti értékkel, hagyományokkal. Ma mégis a külföldi munkavállalás a legjellemzőbb, szinte nincs olyan család, ahonnan valaki nem külföldön dolgozna kint élve, és tízezrek naponta Ausztriába ingázva. Így a gondozásra szoruló idős családtagokat a fiatalok nem tudják segíteni, mert a napi kiutazás és a munka minden idejüket elveszi. Az idősek ellátásában mindenképpen előre kell lépni. Ha már sokat kell utazni a munkába, akkor a közlekedés legyen biztonságos. A térség alsóbbrendű útjai gyalázatos állapotban vannak. Évi százmilliók hiányoznak az útfenntartási keretből! Több határon átvezető utat újra kell nyitni Ausztria és a Csallóköz felé. Sokan kényszerből dolgoznak külföldön. Ezért fontos, hogy támogassuk a helyben működő kisvállalkozásokat, hogy jól fizető munkahelyeket tudjanak létesíteni. Ebben a DK és az MSZP programja megegyezik. Ebből a szempontból nagyon jó példa a működő, tudatosan menedzselt kónyi ipari park, de a legrosszabb példa is itt van, a csornai fantom napelemgyár. Növelni kell a mezőgazdaság jövedelem termelő képességét, hogy több ember tudjon dolgozni a mezőgazdaságban.
- Kránitz László: Én kezdetben úgy gondoltam, hogy ennek a választásnak az lesz az egyik legfontosabb tétje, hogy egy kormányváltással a helyi önkormányzatok visszakapják a rangjukat és lehetőségeiket. Ma azonban már a létük a tét. Egy ilyen sok kistelepülést tartalmazó választókerületben ez elsőrendű fontosságú. Ha a Fidesz nyer áprilisban, megszüntetik a kistelepülések önkormányzatait, már csak az a kérdés, hogy 2000 vagy 5000 lélekszám alatt. Ezzel végleg tönkreteszik a falvakat. A kis önkormányzatok megszüntetése a helyi kezdeményező készséget és tenni akarást ölné meg. Véget kell vetni annak a világnak, hogy egy polgármester azt hiszi, csak akkor nyerhet pályázatot a települése, ha eteti, itatja az országgyűlési képviselőt, és folyamatosan hódolatáról biztosítja. Vissza kell állítani a munka becsületét! Ne a barátok nyerjenek, hanem azok, akik jó pályázatot írnak.

- Mi volt az MSZP-DK megállapodás indoka, hogy működik ez helyben?
- Szabó Zoltán: A sokszínű ellenzéki oldalon ez a megállapodás teremtette meg az együttműködés gerincét. A demokratikus oldalon szabad a véleménynyilvánítás. Még vitatkozhatunk is. Olyan ez, mint a foci. Lehet, hogy a nemzeti bajnokságban hétről hétre megmérkőzünk egymással szemben, de a nemzeti válogatottban egymás mellett, egymásért küzdünk. Április 8-ig és utána egy koalíciós kormányban együtt tudunk dolgozni, ez lesz a valódi „nemzeti válogatott”. Véget kell vetni ennek a mutyivilágnak! Ennek garanciája a kormányváltó szavazat, egyéniben ajánlom Szabó Zoltánt, listán pedig én a DK-ra szavazok!
- Kránitz László: A pártok közt a választókerületek felosztásáról országos megállapodás született. Itt a DK indít jelöltet, akit az ajánlások gyűjtése során, és végig a kampányban támogatunk. Arra kérjük a szimpatizánsainkat, hogy egyéniben Szabó Zoltánra szavazzanak, listán pedig a Magyar Szocialista Pártra.

- Van-e tanulsága a hódmezővásárhelyi választásnak ebben a választókerületben, és ha igen, mi az?
- Szabó Zoltán: Egy az egy ellen! Kezdetektől ezt mondjuk, hogy a Fideszt összefogással lehet legyőzni. Ha Hódmezővásárhelyen le lehetett, itt a Rábaközben is le lehet. A legfontosabb, hogy menjenek el szavazni! Ha több képviselő marad talpon, szavazzanak a legesélyesebb jelöltre! A választókkal együtt összehozzuk Magyarországot!
- Kránitz László: Az összefogás nem kényszer, hanem esély. A mi összefogásunk nem az együttműködési folyamat vége, hanem remélem az eleje. Ha további visszalépésekkel megkönnyítjük választók dolgát, növekszik a remény, nő a részvételi hajlandóság, és magas részvétel mellett a Fidesz legyőzhető. Az ő szavazóbázisuk biztos, de nem tudják növelni. Ha mindazok, akiknek elegük van a mai fenyegetőző, korrupt, diktátor világból, reményt látnak, akkor elmennek szavazni, és akkor győzünk. Nem mi, hanem Magyarország. Jöjjenek el szavazni április 8-án, és akkor Orbán menni fog!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.