Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Július 26. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

Az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

Orbán-beszéd - Nézőpont: a miniszterelnök szerint az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

A Nézőpont Intézet szerint a miniszterelnök szombati tusványosi beszédének legfontosabb üzenete, hogy a magyar kormány hosszú távon elkötelezett a migráció megállítása mellett, és az Európai Unióban még határozottabban áll majd ki a "modernkori népvándorlással" szemben.

A Nézőpont az MTI-hez szombaton eljuttatott gyorselemzésében azt írta: Brüsszel "jelenleg képtelen gyakorlatias cselekvésre", ezért a nemzetállamoknak kell - Magyarországot is beleértve - megvédeniük Európát és az európai értékeket "a tömeges illegális bevándorlás által előtérbe helyezett gazdasági, társadalmi, illetve biztonsági problémáktól".

Az elemzésben, amelyet Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője jegyez, felhívták a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor nincs egyedül ezzel a véleményével, a nyugat-európai gondolkodás is kezd "fordulóponthoz érni" a bevándorlás ügyével kapcsolatban. Példaként említették, hogy David Cameron brit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy korábbi francia államfő és több vezető német politikus is a magyar kormányfőhöz hasonlóan gondolkodik a kérdésről.

Úgy értékelték: időszerű volt a miniszterelnök beszéde, amely egyfajta "szellemi mozgósítást" is jelent a kialakult európai vitában, és jelzi, hogy a magyar kormány a nemzetek Európájában hisz a föderális unióval szemben. Hozzáfűzték: ezzel a kormányfő a magyar baloldalnak is üzent, szembeállítva a nemzeti érdek képviseletét az ideologikus, nemzetek feletti Európában gondolkodó baloldali tábor elképzeléseivel.

Közölték: a miniszterelnök arra is utalt, hogy az angolszász országok világosan látják a tömeges illegális bevándorlás biztonsági kockázatait. Ezt az elemzésben különösen fontos felismerésnek nevezték, utalva a török-szír határra építendő kerítésre adott, támogató hangvételű amerikai véleményekre.

Azt írták: szintén lényeges eleme volt a beszédnek, hogy a bevándorlás nem segíti az európai államok gazdasági fellendülését, sőt, "a biztonsági helyzet is tovább romlott a kontinensen". Hozzáfűzték: ebből a szempontból ugyan a német helyzet részben kivételnek számít, de a bevándorlás Európa-szerte a radikális pártok megerősödéséhez vezetett.

A Nézőpont elemzésében kiemelte: megvan a kormányzat szigorú bevándorláspolitikájának társadalmi támogatottsága, ezt a kérdésben megtartott nemzeti konzultáció eredményei is mutatják. Különösen fontosnak nevezték, hogy a több mint egymillió válaszadó "elsöprő többsége" a magyar családokat támogatná a bevándorlókkal szemben, ez is mutatja "a multikulturalizmus elutasítottságát" Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.