Városlista
2019. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 18. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az idén már két kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat

Az idén már két kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat

A kéménytüzek megelőzhetőek!

Szerdán az esti órákban izzó kéményhez riasztották a győri hivatásos tűzoltókat. Idén megyénkben ez már a második eset volt, ahol tűzoltói beavatkozásra volt szükség, hogy megakadályozzák egy nagyobb tűzeset kialakulását.
Még január 6-án vasárnap este riasztották a város hivatásos tűzoltóit Sopronba az Úttörő utcába, ahol egy sorház egyik kéményében izzott a lerakódott korom. A tűzoltók kitisztították a kéményt és a kazánt, valamint felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy ne használják a kéményt, amíg azt a kéményseprő felül nem vizsgálta. A lakók más módon is tudtak fűteni, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Izzó kéményhez riasztották január 16-án szerdán este a győri hivatásos tűzoltókat Abdára, a Vasút utca egyik családi házához. A tűzoltók a padlástérben található tisztító nyíláson át egy porral oltó készülékkel elfojtották a kéményben lévő lángokat. A tulajdonos figyelmét felhívták, hogy vizsgáltassa felül a füstelvezetőt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a ház fűtését meg tudták oldani.

2017-ben megyénkben 55, 2018-ban 47 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat, de ez az esetszám odafigyeléssel még inkább csökkenthető.

Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, ha mindenki beengedi a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek.

A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

A húsvét utáni napokban ne akarjon a pannonhalmi lombkorona tanösvényre kirándulni

A kilátó és a lombkorona tanösvény 2 napig nem látogatható.

2019. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze

A legújabb állásajánlatok

2019. Április 18. 09:00, csütörtök | Helyi

Dolgozz nyáron a csornai strandon!

Munkatársakat keresnek az idei szezonra.

2019. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

A szemétszállítás húsvéti rendje

Figyelem, változik a szállítás napja!