Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Szeptember 28. 19:17, szerda | Helyi
Forrás: Bősárkány Nagyközség Önkormányzata

Bősárkányi szennyvízhálózat EU támogatással

Bősárkányi szennyvízhálózat EU támogatással

Bősárkány pályázott a település szennyvízcsatorna rendszerének kiépítésére, és az összegyűjtött szennyvíz elvezetésének megvalósítására, valamint a csornai szennyvíztisztító telep korszerűsítésére és bővítésére.

Sajtótájékoztatót tartottak ma a bősárkányi szennyvízberuházás helyzetéről.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében az operatív, tervezői, előkészítési folyamatra nettó 55.850.000,- Ft nyert a település.

Az elmúlt két év történései:
2009. december 15-én írták alá azt a szerződést, amellyel megkezdődött a projekt műszaki tervezése. 2010. év elejéig megtörtént a település komplett geodéziai felmérése, illetve a bővítendő szennyvíztisztító telep és Bősárkány területének geotechnikai feltárása. Ezzel egy időben elkezdték az érintett területek lőszermentesítését és elkészítették a régészeti hatástanulmányt is, amely 2011 tavaszán került elfogadásra. A bővítési tervet, mely a csornai szennyvíztisztító telepet érintette, 2010 nyarán nyújtották be engedélyezés céljából az érintett építési hatóságnak. Ezzel párhuzamosan a bősárkányi szennyvíz-csatornázási tervet is beadták az érintett vízügyi és környezetvédelmi hatósághoz. A szennyvíztisztító telep bővítése területvásárlást igényelt, melynél az Önkormányzat munkáját az üzemeltető Pannon-Víz Zrt. segítette. Az illetékes földhivatal jóváhagyta a területvásárlást, ezzel megszüntetett minden akadályt a szennyvíztisztító telep bővítési engedélyének kiadása előtt.
2010. március 23-án létrejött a Bősárkányi Víziközmű Társulat, melynek nyilvántartásában jelenleg 776 ügyfél és 796 ingatlan szerepel. Ebből 701 fő rendelkezik lakás-előtakarékossági szerződéssel. Az ügyfelek választhattak, hogy a fizetendő érdekeltségi hozzájárulást, melynek összege 200.000 Ft/ingatlan, egy összegben fizetik be a Víziközmű Társulat számlájára, vagy élnek a 100 hónapon át havi 2.000 Ft-os részletfizetési lehetőséggel. Azon ingatlan tulajdonosoknak (75 fő), akik nem rendelkeznek lakás-előtakarékossági szerződéssel, az érdekeltségi hozzájárulás összege 235.000Ft/ingatlan.
2011. január 13-án megalakult a Bősárkány-Csorna-Farád Szennyvízkezelési Társulás.
Mint minden munkálat során, itt is merültek fel nehézségek. A településen áthaladó 86-os főút építési munkálatai miatt módosítani kellett a csatornahálózat nyomvonalát, melyet a 86-os főút mellé terveztek. Ehhez a módosított csatornázási tervhez a 86-os főút kezelője is hozzájárult, így e dokumentum kibocsátásának sincs további akadálya.

A második fordulós, azaz a kivitelezési szakasz EU pályázatának benyújtására 2011. június 28-án került sor, 2011. szeptember 5-én jogerős vízjogi létesítési engedélyt kapott a projekt összes leendő létesítménye. A pályázat várhatóan október végéig kerül elbírálásra, ezek után kerülhet sor a Támogatási Szerződés aláírására, valamint a közbeszerzési eljárásokra, majd a kivitelezési munkálatokra. A megvalósuló projekt várható összköltsége 2,266 milliárd forint, amiből a legkedvezőbb feltételek esetén tizenöt százalékot kell a településnek finanszírozni, a többit az Európai Unió és a Magyar Állam biztosítja.

Címkék: Bősárkány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei