Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 30. 07:23, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress

Dobd ki a hamutartódat!

Dobd ki a hamutartódat!

A „Megnézheted magad!”és a „Rizikófaktor” után a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága újabb népegészségügyi kampányt indít.

Hazánkban 18 percenként meghal egy ember a dohányzás következtében. Naponta mintegy 70, évente pedig csaknem 30 ezer honfitársunkat veszítjük el, a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt. E káros szenvedély felelős a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, és az összes rákos megbetegedés által okozott halálozás 30-35 százalékáért. A statisztikai adatok szerint a világon 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen. Magyarország sajnos a világranglista élmezőnyében van. Hazánkban minden harmadik férfi (a felnőtt férfiak 32,8 százaléka) és minden negyedik nő (a felnőtt nők 23 százaléka) napi rendszerességgel dohányzik, a személyenkénti cigarettafogyasztás meghaladja az évi 2000 szálat. Ami még ennél is drámaibb tény, a cigarettázás egyre fiatalabb korban kezdődik. A magyar óvodásoknak már nyolc százaléka kipróbálta, az általános iskoláskorú gyerekeknek pedig harminc százaléka rendszeresen füstöl. A tapasztalatok azt mutatják, hogy - bár 10 emberből 4-en szeretnének leszokni – csak keveseknek sikerül végleg letenni a cigarettát.

A „Válaszd az egészséget: Dobd ki a hamutartódat!” elnevezésű kampány a dohányzás ártalmaira hívja fel a figyelmet egyúttal leszokásra ösztönöz.

A kampány során társadalmi célú hirdetésekben , figyelemfelhívó plakátokon a Való Világból ismert Béci és Jerzy – akik a villában leszoktak a dohányzásról – biztatják a fiatalokat arra, hogy vegyenek fel jobb szokásokat. Érdemes lesz a www.facebook.com/rizikofaktor oldalra is kattintani, ahol nyereményjáték várja azokat, akik az egészséget választják és leszoknak a dohányzásról – állítja az Egészségügyért Felelős Államtitkárság sajtóközleményében.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kampány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.