Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Február 05. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Egy csornai házban riasztott a szén-monoxid-érzékelő

Egy csornai házban riasztott a szén-monoxid-érzékelő

Ez a kis műszer életet menthet.

Január utolsó napjaiban egy szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a helyi hivatásos tűzoltókat Csornán, egy Wesselényi utcai családi házhoz. A tűzoltók mérőműszere, majd a gázszolgáltató műszere is kimutatta a mérgező gáz jelenlétét a házban. A tűzoltók kiszellőztették az ingatlant, a szolgáltató pedig kizárta a szolgáltatásból a lakásban található gázkazánt. A lakók más módon is tudnak fűteni, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, vízmelegítő készülékek, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek. A szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!
Mindenki részére javasolják a szén-monoxid érzékelők beszerzését és beszerelését még akkor is, ha lakásukban zárt égésterű tüzelő-fűtő berendezést működtetnek.
A szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük.

Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni. A hálózatról működő készülék működését befolyásolhatja az áramszünet, az elemes készülékekben pedig figyeljenek az elemek cseréjére!

Ha valakinél jelez a szén-monoxid-érzékelő azonnal szellőztessen, menjen szabad levegőre, ha lehet kapcsolja ki tüzelő berendezését, és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es hívószámon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei