Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Július 22. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket

Ismét a szabadtéri tüzek megelőzésére hívják fel a tűzoltók a figyelmet!

Nyáron mindenki többet tartózkodik a szabadban, sokan dolgoznak a kertekben, vagy szabadidejükben szívesen választanak szabadtéri programot, kirándulást. A nyári időszakban szinte minden évben megemelkedik a szabadtéri tűzesetek száma. A keletkezési okok között gyakran szerepel az emberi gondatlanság, pedig a tüzek nagy része egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

Az elmúlt napokban több helyen is lángra kapott a száraz fű és az avar megyénkben. Kedden este a győri hivatásos tűzoltókat a Pesti útra riasztották, ahol egy erdős területen gyulladt meg az aljnövényzet mintegy tíz négyzetméteren. A tűzoltók a tüzet vízsugár és kéziszerszámok segítségével gyorsan megfékezték. Szerdán a lébényi hivatásos és a börcsi önkéntes tűzoltók az M1-es autópálya mellé vonultak, ahol három helyen is meggyulladt az árokpart. Az egyenként több mint száz négyzetméteren felcsapó lángokat a tűzoltók eloltották. Később a kapuvári hivatásos tűzoltók is szabadtéri tűzhöz kaptak riasztást, Sarród közelében az út melletti száraz fű égett, amit a környéken dolgozók próbáltak eloltani, a végleges oltást a tűzoltók végezték el.

Környezetünk és a saját biztonságunk érdekében fontos, hogy tisztában legyünk a szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival:

- a kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt bizonyos keretek között. Ha önkormányzati rendelet szabályozza a belterületi égetést, akkor csak a rendeletben meghatározott feltételekkel, illetve időtartamban lehet az égetést végrehajtani. A tüzelés megkezdése előtt mindenképp tájékozódjon a helyi önkormányzatnál az égetés helyi szabályairól!
- szabadtéri külterületi (tarló, lábon álló növényzet, avar és egyéb növényi hulladék) égetést engedélyeztetni kell a terület szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel. Az engedélyezés illetékköteles, és az égetés megkezdése előtt legalább 10 nappal korábban kell kezdeményezni.
- az egyéb hulladékok égetése tilos és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat,
- a jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható,
- a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,
- mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségben oltóanyagról,
- mindig legyen nálunk olyan kéziszerszám, amivel irányítani tudjuk az égést,
- soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre,
- a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet,
- mindig tájékozódjunk a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtsunk tüzet,
- a kerti tüzelés helyett válasszuk inkább a környezetkímélőbb komposztálást, ágdarálást, amivel hasznos tápanyagokat is visszanyerhetünk!

További jó tanácsok, hogyan kerüljük el a szabadtéri tüzeket:

1. Soha ne dobjon el égő cigarettacsikket! A kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek nemcsak az utazókra jelentenek veszélyt, hanem az erdőkre és mezőgazdasági területekre is.
2. Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet!
3. Tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
4. Szabadban a tüzelés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható. Gondosan oltsa el a tüzet, használjon hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szélben visszagyullad! !
5. Soha ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül! A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem lehet. Veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

Ha tüzet észlelnek hívják a 112-es segélyhívó számot!
A tüzek az anyagi károk mellett az emberek és állatok életét, valamint természeti kincseinket is veszélyeztetik.

Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, aki tüzet gyújt, azt ne hagyja őrizetlenül, hiszen magát és környezetét is veszélybe sodorhatja.

Címkék: tűz, tűzoltó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.