Városlista
2019. március 18, hétfő - Sándor

Hírek

2018. Április 15. 11:07, vasárnap | Helyi
Forrás: Próbakő Kommunikáció

Ember és robot két jó barát

Ember és robot két jó barát

10-ből 4 Győr-Moson-Sopron megyei úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett

Ugyanakkor minden második magyar szeretne egy háztartási robotot
Valószínűleg mindenki emlékszik még az amerikai Jetson család jövőben játszódó történetére, ahol Rosie, a robot segítette a família mindennapjait. Ma még ugyan az űrben nem alapítottunk új kolóniát, de a technológia érezhetően átszőtte egész életünket. Az Euronics friss felméréséből* kiderült, hogy a Győr-Moson-Sopron megyeiek zöme nem fél a robotoktól, és közel 40%-uk várja, hogy a robotika találmányai az orvoslásban is széles körben elérhetőek legyenek. Az önvezető autókban azonban a megyében lakóknak alig több, mint 10%-a bízna meg, de tény, hogy ma már az olyan mindennapos háztartási gépek nélkül, mint a mosógép vagy a hűtőszekrény elvesznénk a világban. Mi derült még ki? Íme, az Euronics friss tech felmérésének eredményei!

A nélkülözhetetlen technológia
Annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint a válaszadóknak még alig 15%-a rendelkezik okostelefonnal vezérelhető eszközökkel (pl.: izzósor, lámpa, hangszóró vagy öntözőrendszer), érezhetően nem tudunk már a technológia nyújtotta előnyök nélkül létezni. A legtöbben hűtőszekrény és mosógép nélkül már el sem tudják képzelni az életüket, de az Euronics felmérése szerint a Győr-Moson-Sopron megyeiek többsége laptop, tablet vagy mobiltelefon hiányában sem jutna egyről a kettőre. Érdekes, hogy a férfiak (84%) jobban hiányolnák a mosógépet, mint a nők (67%), a porszívóhoz viszont inkább a nők ragaszkodnak (51% vs 32%). A jövőre nézve pedig nem árt azt is tudni, hogy 10-ből 4 nő örülne egy őrző-védő robotnak, minden negyedik férfi azonban inkább egy beszélgető robotra vágyik. A Győr-Moson-Sopron megyében lakók 40%-a ezzel szemben egy vasaló robotnak örülne.

Ember és robot két jó barát
Vagy azért, mert annyi dolgunk van, vagy egyszerűen ennyire lusták lettünk, ki tudja, mindenesetre az Euronics felmérése rámutatott, hogy minden második magyar örülne, ha lenne egy olyan robotja, ami segít a háztartási munkákban. Ezzel a győr-moson-soproniak többsége is így van, közel 40%-uk pedig azt is várja már, hogy a robotika legújabb találmányai, mint például a robotkéz mindenki számára elérhetővé váljanak az orvoslásban. Az önvezető autóban azonban a megyében az országos átlagnál kevesebben (13%) bíznának meg, és a helyiek alig 5%-a gondolja úgy, hogy teljesen rendben lenne, ha robotok is oktatnának gyerekeket.

Én, a robot vol. 2?
Annak ellenére, hogy a technológia már az életünk része, a válaszadók több mint 30%-a fél a robotoktól, minden negyedik ember pedig úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett. Utóbbival 10-ből 4 Győr-Moson-Sopron megyei is egyetért, sőt, minden második megyei lakos úgy véli, hogy a legtöbb, ember által végzett munka helyettesíthető gépekkel, és a többségük elismeri, hogy az intelligens asszisztensek (például a hanggal vezérelhető internetes keresők és mobilos szoftverek) tulajdonképpen a modern kor poloskái.

*A felmérés 942 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2018 márciusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

Címkék: háztartás, internet, robot

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 18. 11:00, hétfő | Helyi

Véradás a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2019. Március 18. 06:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Hálózatkarbantartás miatt lesz áramszünet.

2019. Március 17. 10:00, vasárnap | Helyi

Kapuvári néptáncosok fesztiválról fesztiválra

A Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola és a Kapuvár Néptáncegyüttes sikeresen kezdte a tavaszt.

2019. Március 16. 09:00, szombat | Helyi

Rendhagyó bűnmegelőzési foglalkozást tartottak Mórichidán az iskolásoknak

Fontos, hogy a gyermekek megismerjék, milyen módszerekkel kerülhetik el az áldozattá válást.