Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 27. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről

Érdemes mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről

Csak akkor kapja meg az adókedvezményt, ha nyilatkozatot tesz.

Idén is célszerű a jogosultaknak már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkavállalóknak járó kedvezményeket mielőbb figyelembe vegyék a munkáltatók. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján elérhető alkalmazással is segíti a nyilatkozatok kitöltését.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a munkavállaló tölti ki és adja át munkáltatójának, így bérszámfejtéskor a munkáltató megfelelően számolja ki a nettó béreket. Adóelőleg-nyilatkozat olyan kifizetőnek is adható, aki rendszeres jövedelmet, például havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat fizet. Aki már az első havi fizetésben érvényesíteni kívánja a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtést megelőzően át kell adnia az adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltatójának.

Az ajánlott nyilatkozatminták és a részletes kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthetők. A NAV egy alkalmazással is segíti az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltését, ami szintén a hivatal honlapjáról érhető el.

A családi kedvezmény az összevont adóalapot, illetve kiegészítésként – ha az nem teszi ki a teljes keretet – a járulékokat csökkenti. A két gyermeket nevelőknél idén is gyermekenként 2500 forinttal nőtt a kedvezmény, ezzel négy év alatt a duplájára emelkedett a két gyermek után járó összeg. A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába. Az adóelőleg-nyilatkozaton fel kell tüntetni – a magzat kivételével – a kedvezményezett eltartottak és eltartottak adóazonosító jelét.

Az első házasok kedvezményének érvényesítéséhez szintén a munkáltatóhoz kell leadni az adóelőleg-nyilatkozatot. A kedvezmény havi 5000 forint támogatást jelent a házaspároknak, ami gyermekáldás esetén is 24 hónapig, a családi kedvezmény mellett is jár.

Idén havi 7450 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozat.

A leadott nyilatkozatban történt változás esetén új nyilatkozatot kell tenni a munkáltatóhoz, vagy a korábbi nyilatkozatot vissza kell vonni. Az adóelőleg-nyilatkozatokkal év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készített adóbevallási tervezetbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!