Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 20. 14:13, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

Fagyos időszak jöhet Ankara és Brüsszel kapcsolatában

Fagyos időszak jöhet Ankara és Brüsszel kapcsolatában

Törökország és az EU között valószínűleg semmilyen tárgyalás sem lesz a jövő év második felében. Az ok: a soros elnöki tisztséget az Ankara által el nem ismert Ciprus – pontosabban annak déli része – fogja betölteni.

Néhány hete még úgy tűnt, akár rendeződhetnek is a kapcsolatok, de mára kiderült: erre minimális esély sincs.

Törökország kormányfője, Recep Tayyip Erdogan egy ankarai lapnak nyilatkozva elmondta: amíg Ciprus lesz az unió soros elnöke, addig megszakítunk minden kapcsolatot a szervezettel. Véleménye szerint hazája nem tárgyalhat olyan állam képviselőivel, melyet nem ismer el – írja az Origo.

A fagyos hangulat oka a megosztottság: a földközi-tengeri sziget ugyanis immáron 37 éve megosztott. A terület déli része, melyen görögök élnek, 2004 óta az európai közösség tagja, szinte minden állam elismerte. Ezzel ellentétben az északi részt – döntően török lakossággal – Ankarán kívül még nem ismerte el senki.

Az egyesítés már régóta napirenden van, az ENSZ-nek már sokadik határozata szólítja fel a feleket a rendezésre. Ennek ellenére a megoldás még nem született meg. A világszervezet egy két nemzetiségből és két övezetből felépülő államot látna szívesen, míg az északi vezetők csak két külön állam konföderációját tartanák elfogadhatónak.

Pár héttel ezelőtt még úgy tűnt, rendeződnek a kapcsolatok: a török külügyminiszter népszavazást javasolt az északi rész lakóinak. Ez lehetővé tette volna a helyzet gyors rendezését. Erdogan azonban mostani nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy minden eddiginél távolibb a megegyezés: ők most semmilyen engedményre nem hajlandóak. Kiemelte: a 2004-es ENSZ-tervet ők is, továbbá a ciprusi törökök is elfogadták, csak a görögök nem, pedig abban egy északi várost, Güzelyurt a görög állampolgárok kaptak volna meg. Ma már a kormányfő úgy gondolja, hogy mindent újra kell tárgyalni.

OrientPress Hírügynökség
Kép: hu.wikipedia.org

Címkék: törökország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.