Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 19. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Fél évszázada nem volt ilyen jó

Fél évszázada nem volt ilyen jó

50 éve nem volt ilyen jó minőségű a fűszerpaprika Szeged környékén, mint idén.

A hektáronkénti 9-10 tonna hozam ugyan átlagosnak mondható, de a minőség nagyobb bevételt hozhat a termelőknek. A szegedi fűszerpaprikát az unió novemberben vette fel a védett termékek közé.

A termelők szerint évtizedek óta nem volt olyan jó a termés minősége, mint idén. „Idén nagyon sok napsütés volt. Eső kevesebb volt, mint a tavalyi évben, és így nagyon szép hüvelyek lettek. Aki még szikkasztalta, annak még pirosabb lett a paprikája” – mondta Farkas Zsolt röszkei őstermelő.

Valaha a környéken ötezer hektáron termesztettek fűszerpaprikát. A termőterület mára 600 hektárra csökkent. „Egyre több külföldi paprika jelent meg, és ez leszorította a magyar paprika árát, meg az, hogy a külföldiek elkezdték hamisítani a magyar paprikát” – tette hozzá Farkas Zsolt.

A fogyasztók inkább veszik a magyar paprikával kevert kínai, spanyol vagy dél-afrikai őrleményeket, pedig az árban nincs, vagy alig van különbség. „Az elmúlt években nagyon sok importpaprika futott be az országba, amelyet részben az idén ki lehet váltani a nagy terméssel. Azonban nincs túl nagy termőterület. A korábbi évekhez képest csak 30 százalék a termőterület, tehát az importpaprikát még mindig nem sikerül ebben az évben sem kiváltani” – fogalmazott Molnár Albert, a röszkei Paprika Molnár Kft. tulajdonosa.

A Szegedi Paprika Konzorcium eredetvédelmet kért az Európai Uniótól. Ez azzal jár, hogy a termelés minden folyamatát hatóság ellenőrzi. „Az eredetvédelem szigorú törvényileg szabályozza, hogy milyen szegedi fajtát, milyen körülmények között, milyen termelési technológiával és hol termesztenek, hogyan dolgozzák azt fel, hogyan csomagolják, és majd a csomagoláson egy külön megkülönböztető jelzést kap” – tette hozzá a kft. tulajdonosa.

A megkülönböztető jelzés egy matrica. A termelők a készülő hungarikum törvénytől azt várják, hogy a hazai jó minőségű termékek fogyasztására ösztönözze a vásárlókat. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére