Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Február 06. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Hamarosan nem lehet akármivel fűteni

Hamarosan nem lehet akármivel fűteni

Kormányrendelet szabályozná jövő év júliusától a magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű tüzelőanyagok értékesítését.

A kormány honlapján pénteken megjelent tervezet szerint csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehetne magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű szenet, lignitet felhasználni.

Az indoklás szerint a szennyezőanyag-kibocsátást - nemzetközi példákhoz hasonlóan - a nem engedélyköteles tüzelőberendezésekben használható tüzelőanyagok kéntartalmának korlátozására és minimális fűtőértékének előírására szolgáló jogszabály megalkotásával lehet csökkenteni.

A tüzelőanyagok fajlagos kéntartalmát és fűtőértékét méréssel, akkreditált laboratóriumban kell meghatározni. Amennyiben a fűtőanyag megfelel az előírásnak, azt szabadon forgalmazhatónak kell minősíteni.

A tervezet szerint a határértéknél magasabb kéntartalmú, illetve a limitnél alacsonyabb fűtőértékű szenet, lignitet csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehet elégetni, ezért csak az engedély birtokosa vásárolhat ilyen tüzelőanyagot. A kereskedésekben ezeket a fűtőanyagokat hatósági igazolvánnyal rendelkezők számára forgalmazható minősítéssel kell ellátni.

Az előírások a cégek mellett a magánszemélyekre, a lakásszövetkezetekre és a társasházakra is vonatkoznának. Azok betartását a piacfelügyeleti hatóság ellenőrizné.

A rendelet várhatóan jövő év július 1-jén lép hatályba, a tervezetet február 10-ig lehet véleményezni.

Címkék: fűtő, fűtés, kémény, kén

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.