Városlista
2019. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2012. Június 19. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség | Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Húsz év alatt drasztikusan csökkent az élveszületések száma

Húsz év alatt drasztikusan csökkent az élveszületések száma

Jász-Nagykun-Szolnok Megye egészségügyi mutatói ugyan rosszabbak az átlagnál, de nagyon jellemző képet festenek az ország egészére nézve is:

elhízás, dohányzás, parlagfű, betegségek, alkohol, mozgáshiányos életmód. Mit gondol a tisztifőorvos a közegészségügy szervezettségéről, szervezeti átalakulásáról, helyzetéről és jövőképéről? Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos volt a Rádió Orient vendége.

A jelenlegi pénzügyi helyzetben az egészségügy területén a kormány egyik célja a struktúra átalakításon kívül, az optimalizálás kell, hogy legyen: a központosított működtetés-irányítás, például központi, gazdaságos beszerzés, az átgondolt átalakítások.Az állami feladatok állami kézbe vétele egyik nagy lehetősége a takarékosságnak, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok ne érezzék a rossz pénzügyi helyzet negatív hatásait-mondta a főorvos a közigazgatás rádiójában.

Magyarország mindig is élen járt az egészségügyi ellátás szervezésében, igazgatásban, a néha ugyan vitatott személyiségű, de hatalmas tevékenységet kifejtő szakemberek korszerű ellátást és igazgatást hoztak létre már a 19-20. század fordulóján. A védőnői ellátás rendszere például hungarikum-említette a szakember hazánk egészségügyi történelmi múltjából.

Tavaly januárban jött létre a megyei kormányhivatalok rendszere, hogy a közigazgatás új, átalakított színterén az állampolgárokhoz minél közelebb kerüljenek az állam szolgáltatásai. A megyehatárokat követő egységes hivatali rendszer szakmai tevékenységek sorát végzi, szorosan együttműködve egymással a különböző területek, így a benne integrált Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek is.Feladatuk a klasszikus közegészségügyi-járványügyi feladatokon túl az egészségügyi igazgatás, a megye lakosságának egészségügyi állapotának figyelemmel kísérése, kockázati tényezők feltárása, de a prevenciós területek is, így egészségnevelés, egészségfejlesztés. A szakmai irányítás, összehangolás ezen a területen is maradt az országos hivatal feladata. Minden megyében működik készenléti szolgálat is, amelynek feladata a hivatali időn túl jelentkező, az egészségünket veszélyeztető helyzetekre reagálni egy országos gyorsreagálású hálózat részeként. Az összes lakossági bejelentést, panaszt komolyan vesszük, még akkor is, ha néha-néha egy tapasztaltabb ügyintéző már felismeri a feljelentés stílusából, névtelenségéből az esetleges konkurenciaharcot. Nem teszünk azonban különbséget, az összes fel- és bejelentés tekintetében azonos pontossággal járunk el, hivatalosan elvégzik munkatársaim az ellenőrzést, és eredményről értesítést küldenek ki, amennyiben a feljelentés nevesített volt. A probléma észlelése esetén a bejelentők telefonon vagy írásban jelzik észrevételeiket, a hivatal pedig helyszíni ellenőrzést hajt végre. Hatékonysági indexük igen magas, a járványügyi és közegészségügyi biztonság magas szintű, melynek megtartása feladatunk emelte ki a megyei tiszti főorvos. Az egészségügyi struktúra átalakítása, központosított működtetés irányítása lehetővé teszi majd, hogy azonos szintű ellátást kapjon mindenki, az ország különböző területén, ne az önkormányzatok különböző anyagi lehetőségeitől függjön az egészségügyi szolgáltatások minősége. Ha az ország költségvetése biztosítani tudja majdan az ehhez elvárt forrást, minden betegnek azonos lehetőségei lesznek az ellátásra, egyenlően fejlődhet a szakmai és eszközrendszer mindenhol, erősíteni kell a a preventív szemléletet, javítani az életmódváltásokhoz szükséges ismereteket, azok fontosságának felismerését, a szűrővizsgálatokat szélesebb körben biztosítani.

Jász-Nagykun-Szolnok Megye sereghajtó az egészségi állapot szempontjából, jónéhány mutatót tekintve a negatív statisztikák között gyakran kiemelkedő szerepet foglal el. Ilyen a koraszülés és csecsemőhalálozás statisztikája, amely egyértelműen a szociális helyzet mutatója is.A koraszülés, csecsemőhalálozás, a vetélés okai sokszor az édesanya terhesség alatti helytelen életmódjára, egészségügyi viselkedésére vezethetők vissza (dohányzás, alkoholfogyasztás, helytelen étkezési szokások). Az egészségi állapotért több, mint harmadrészben az életmód tehető felelőssé. Az élveszületések száma húsz év alatt kritikusan leesett. Volt ugyan egy kis javulás, de némi javulás után folytatódott az utóbbi években ez a tendencia, az ország számára elengedhetetlen ennek megváltoztatása. Hasonló a helyzet a várható élettartam, és az egészségesen eltöltött évek számával kapcsolatban, amiben Magyarország főként az ún. eurozónás országokkal szemben nagyon rossz helyen áll, tapasztalható fejlődés, de ütemében jóval lassabb.Ezt a különbséget korrigálnunk kell, nagy odafigyelést fordítani rá. A várható halálokok között a daganatos, keringési és légzőszervi megbetegedések vezetnek, és nagyon gyakori az öngyilkosság is. A betegségek között pedig szomorúan nagy teret szereztek az elhízással, táplálkozással, anyagcserével kapcsolatos megbetegedések-beszélt a problémákról Dr. Sinkó-Káli Róbert.

Fontos, hogy a fiatalokat megmozgassuk, akár mindennapos testnevelésórák bevezetésével, mint ahogy Szolnok város tette. A közétkeztetés területén is változtatni kell a gyermekek szokásain, lehetővé tenni, hogy a forrásokkal minél jobban gazdálkodva lehető legjobb minőségű alapanyagokból elkészített, legváltozatosabb legegészségesebb ételhez jussanak. Már gyermekkorban ki kell alakítani az egészséges életmódra való törekvést-emelte ki a teendők közül Jász-Nagykun-Szolnok Megye tiszti főorvosa.

Lejátszás

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 19. 12:51, péntek | Életmód

A késői vacsora és a reggeli kihagyása rontja a szívroham utáni felépülés esélyét

A késői vacsora és a reggeli kihagyása négy-ötszörösére növeli a halál, egy újabb szívroham vagy az angina pectoris nevű mellkasi fájdalom esélyét a szívinfarktuson átesetteknél a kórház elhagyását követő 30 napban

2019. Április 18. 17:29, csütörtök | Életmód

Kevesen használják a tévés és internetes gyerekzárakat

Kevés szülő használja a televíziós és internetes gyerekzárakat, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fel fogja szólítani a szolgáltatókat, hogy népszerűsítsék azokat a káros tartalmak kiszűréséért.

2019. Április 18. 12:30, csütörtök | Életmód

Módosított HIV-vírussal gyógyítottak amerikai kutatók

Amerikai kutatók az immunrendszer egyik legnagyobb ellenségét, a HIV-vírust használtak fel abban a génterápiában, amellyel nyolc kisgyermeket meggyógyítottak a veleszületett súlyos kombinált immundefektusból (SCID).

2019. Április 17. 16:27, szerda | Életmód

Tavaly nőtt a mérgezések száma

Tavaly 23 584 mérgezéses esetet jelentettek az ellátásában részt vevő orvosok, egészségügyi intézmények, ami hat százalékkal több mint az azt megelőző évben