Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Augusztus 29. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Tóthné Hajmási Izabella

Kerepelés, perec szedés, tollfosztás

Kerepelés, perec szedés, tollfosztás

Felelevenítették a régi népszokásokat Rábatamásiban

A Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája Rábatamásin települési értékek gyűjtését elindító közösségi alkalmat szervezett. Ennek hatására a Jászai László Nyugdíjas Klub tagjai augusztus közepén összejövetelt szerveztek azzal, céllal hogy közösen felidézzék Rábatamási népszokásait.

A kötetlen beszélgetés során – amelyet a klub vezetője, Tóth Mihályné vezetett – hamar előjöttek a gyermekkori, ifjúkori emlékek, a kerepelés, perec szedés és tollfosztás szokásának története. Elsőként említették a kerepelést, mint a húsvéti ünnepkör egyik népszokását, amelynek általános iskolás korú gyermekként, maguk is részesei voltak. Elmondták, hogy nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton a harangozást helyettesítették a kerepeléssel, hisz ekkor a harangok Rómába mentek. Hajnali öt órakor kezdték a kerepelést, körbe járták a falut és hét órakor, délben és esti imára szintén kerepeléssel hívták a hívőket. A kerepelésért almát, diót, néhány fillért kaptak. Rábatamásiban a kerepelés ma is élő hagyomány. Napjainkban már nem csak fiúk, hanem lányok is részt vesznek a kerepelés szokásának fenntartásában. A kereplőt ma is a Szent István király templomban őrzik.

A másik népszokás, amelyet felidéztek, a perec szedés volt, amely a búcsú ünnepéhez tartozott. A legények búcsú másnapján mentek el a lányos házakhoz perecet gyűjteni. Búcsú másnapján az esti bálba vitték magukkal az összegyűjtött pereceket cirok seprűre felfűzve és ezzel a seprűvel táncoltak. Az elmondás szerint a legények célja az volt, hogy minél több perecet gyűjtsenek össze.

Harmadikként említették a tollfosztást. Általában tízen, tizenketten jöttek össze téli estéken tollat fosztani, azzal a céllal, hogy a lányok staférungját képező dunyhákat, párnákat el tudják készíteni számukra, mire férjhez mentek. A tollfosztások jó alkalmat teremtettek a beszélgetések számára. A fosztás végeztével áldomást tartottak, diós-, mákos kalácsot ettek és teát ittak.

A népszokások felidézése jókedvű, vidám beszélgetés közepette zajlott. Egymás gondolatait, emlékeit kiegészítve, segítve elevenedtek meg a néphagyományok, amelyeket Rábatamási fontos értékeként tartanak számot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!