Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 13. 20:14, péntek | PR
Forrás: ENERGIAEXPERT Energetikai Mérnökiroda

Legfontosabb tudnivalók az Épületek Energia Tanúsítványáról

Legfontosabb tudnivalók az Épületek Energia Tanúsítványáról

Jogszabály szerint 2012. január 1-től az épületek energetikai jellemzőit tanúsítani kell új épület építése esetén, illetve meglévő épület eladása, vagy egy évet meghaladó bérbeadása esetén.

Az energetikai tanúsítás, új építésű, illetve meglévő – jogszabályban, vagy technológiai utasításban előírt légállapot, illetve komfortállapot biztosítására energiát használó – épületek, épületrészek, önálló rendeltetési egységek, stb. meghatározott szempontok szerinti vizsgálatát, értékelését, a jogszabályban megállapított követelmény értékhez történő hasonlítását (besorolását) jelenti.

A tanúsítás azon túl, hogy információt szolgáltat a vizsgált épület, épületrész, lakás, stb. éves energia felhasználásáról, megmutatja, hogy az energiafelhasználás mennyire hatékony. Arra is javaslatot tesz, hogy – ha szükséges – a hatékonyság miként növelhető.

A tanúsításnak része az energetikai minőségi osztályba sorolás is, mely a vizsgált épület, illetve, önálló rendeltetési egység számítással meghatározott összesített energetikai jellemzőjének és a hozzá tartozó követelményérték százalékban kifejezett arányát mutatja be.

Az épület összesített energetikai jellemzője az épület rendeltetésszerű használatának feltételeit biztosító épületgépészeti rendszerek egységnyi fűtött térfogatra vonatkozó, primer energiában kifejezett, kWh/m2a mértékegységű éves fogyasztása. Az összesített energetikai jellemző tartalmazza a fűtési, légtechnikai, melegvíz ellátási és (a lakóépületek kivételével) a világítási rendszereinek fogyasztását, beleértve a rendszerek hatásfokát és önfogyasztását.

Miért van rá szükség ?

Jogszabály szerint, vagyis a 176/2008. (VI. 30.) Kormány rendeletben meghatározottak alapján, az épületek energetikai jellemzőit tanúsítani kell:

a, új épület építése
b, meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás) ellenérték fejében
történő tulajdon-átruházása (eladása), vagy egy évet meghaladó
bérbeadása esetén.

Tehát az új építésű épület esetén az építési engedélyhez szükséges.
Meglévő épület esetében 2012. január 1.-től az értékesítéshez, illetve bérbeadáshoz szükséges kiállítani, melyet a tulajdonosnak kell elkészíttetni.

Az energetikai tanúsítvány érvényességi ideje 10 év!

Tanúsítást csak a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett mérnöki végzettséggel rendelkező és szakmai kamarai vizsgát tett tanúsítok végezhetik a 7/2006. (V.24.) TNM rendeletben meghatározott számítási módszer szerint.

Összeállította:

ENERGIA EXPERT Energetikai Mérnökiroda munkatársai:
Szabó István műszaki szakértő, energetikai tanúsító
Csapó Albert energetikai szakmérnök, energetikai tanúsító

Bővebb információ a www.energiaexpert.hu weboldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák