Városlista
2019. február 21, csütörtök - Eleonóra

Hírek

2018. Július 10. 10:01, kedd | Helyi
Forrás: Dan Kitti

Levendula illatú szombat délután

Levendula illatú szombat délután

II. Levendula Nap Csornán

Az Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület a Premontrei Apátsággal együttműködve szombaton megtartotta 2. Levendula Napját Csornán. A színvonalas, gyönyörű helyszín a Premontrei Apátság díszudvara volt, amely méltő hátteréül szolgált a rendezvénynek.

A megnyitót követően a Demjén Attila kétszeres Munkácsy-díjas csornai kötődésű festő alkotásaiból készült kiállítást Kálmán Gyula tanár, művészeti író, egyesületi tag nyitotta meg az Apátságban telt ház előtt, ahol Móricz Ramóna népdalokkal közreműködött.

Majd Németh János művész-tanár tartott előadást a kőszegi "Szőlő jövésnek könyvéről", melyet 1740 óta vezetnek. A város bortermelésének történetében évszázadok óta elmaradhatatlan aktus, hogy minden évben, április 24-én berajzolják a Szent György-napi szőlőhajtást. Az európai kultúrtörténetben példa nélküli gyakorlatról a könyv jelenlegi rajzolója, Németh János mesélt.

Mindeközben az Apátság ebédlőtermében Márton Apát Úr ritka könyvgyűjteményének darabjait szemlélhették meg az érdeklődők, míg a kapualjban az egyesület tagjainak alkotásaiból összeállított levendulás ötlettárból lehetett ihletet meríteni.

A nagy melegben hűsítő levendulás limonádé és Kugler-féle levendulás jégkása kóstoló fogadta a látogatókat. Az olvasni vágyók a belső udvarban olvasósarokban vehettek kezükbe könyveket. A gyerekeket kézműves fajátékok és Kása Fanni meséi várták. A pántlikás lányok hajfonással színesítették a programot, az eredményről díszes, levendulás szelfi kerettel fotó is készülhetett. A Díszudvarban felállított színpadon örömzenéléssel, majd a Pántlika néptánc műsorával szórakoztatták az egybegyűlteket. Közben helyi és környékbeli alkotók és termelők kínálták portékáikat a vásárban.

Az érdeklődők a program egész ideje alatt az Egyesület tagjai által tartott kézműves foglalkozásokon próbálhatták ki kézügyességüket, ahol különböző technikákat alkalmazva (quillingezés, hímzés, üveglencsés nyaklánc, medál, levendulabuzogány, levendulababa, drótszív, kosárfonás, levendulatölcsér) készíthették el saját levendulás díszüket. Nagy volt a sürgés-forgás az asztaloknál, kicsik és nagyok egyaránt belevetették magukat az alkotásba.

Mindvégig nagy volt az érdeklődés, több száz látogató fordult meg a délután folyamán. Ahogy Ángyán Csillától, az Egyesület elnökétől megtudtuk, ismét sikeres rendezvényt tudhat maga mögött az Aranyfonal Egyesület. „Mi viszonylag kicsi egyesület vagyunk, kis létszámmal. Hatalmas összefogás és szervezőmunka eredménye volt, hogy ezt így sikerült létrehozni. Ha támogatóink jövőre is mellénk állnak, lesz segítségünk, s a tagjaink részéről lesz további kitartás és erő, akkor jövőre is szeretnénk ezt folytatni és hagyománnyá tenni.”

Fotók: Antal József, Ángyánné Luka Marianna

Az Egyesület Facebook oldalán még számtalan fotót talál a rendezvényről.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 20. 15:47, szerda | Helyi

Tegnap a csornai és a kapuvári rendőrök is fogtak el körözött személyeket

A rendőrök három férfit és két nőt fogtak el körözés alapján az elmúlt 24 órában Győr-Moson-Sopron megye területén.

2019. Február 20. 13:00, szerda | Helyi

Korlátozzák az erdőlátogatást a Kisalföldi Erdőgazdaság teljes területén

Hullajtott agancs gyűjtési engedélyt sem adnak ki.

2019. Február 20. 09:00, szerda | Helyi

A megye új tűzoltói közül egy fő Kapuváron kezdi meg a szolgálatát

Kilenc új tűzoltó lép szolgálatba a megyében.

2019. Február 19. 16:00, kedd | Helyi

Szigorúbban védik a tőzikés erdőt Csáfordjánosfán

Aki letér a kijelölt útvonalról, azt pénzbírsággal büntetik.